Млада художничка привлича туристи, пресъздавайки живописни творби на Жул Паскин

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Видин и България се гордеят със световно известния творец

Млада художничка привлича вниманието на туристите, пресъздавайки живописни творби на родения във Видин художник Жул Паскин. Теодора Обретенова е нарисувала върху метално табло, разположено в близост до паметника на големия художник, фрагменти от неговите картини „Пристанище в Чарлстън“ и „Художникът на града“. На третата стена на реновираното табло е направен портрет на твореца, който винаги се е определял като „френски художник от Видин“, видя репортер на БТА.

Може да бъде изображение с на открито

За идеята на Теодора и нейните приятели от платформата за събития „Стетика“ младите хора разказват на своята едноименна Фейсбук страница. След разговори с различни хора от Видин младежите установили, че името на Жул Паскин, неговият живот и творчество са непознати и позабравени. Решили чрез преобразяване на грозно изглеждащи и с лош външен вид табла, да привлекат вниманието на видинчани и туристи към великите личности на Видин, като изрисуват техни портрети, изписвайки кратки биографични данни за тях и рисувайки фрагменти от картини.

В рисуването на таблото Теодора е вложила сърце и душа. Тя споделя, че е избрала да изрисува „малко по-лесни мотиви от картини на Паскин, защото творбите му са неповторими и са доста трудни за пресъздаване“.

Може да бъде изображение с 1 човек, на открито и тухлена стена

Таблото се намира в най-стария квартал „Калето“, в близост до паметника на Паскин и мястото където е била неговата родна къща. За нея днес напомня морена с изписано името на Паскин, личност, която оставя ярка следа в живопистта от началото на миналия век не само на Европа и Америка, а в целия свят.

Видин и България се гордеят със световно известния творец. Роден под името Юлиус Мордекай Пинкас във Видин през 1885 г., той заминава със семейството си от града на седем години. Много от познавачите на творчеството му твърдят, че гледките от детството му – на река Дунав, крепостта „Баба Вида“, пазара и на голите женски тела в обществените бани, оставят отпечатък върху рисунките му, пише в каталога „Жул Паскин от Видин до Париж“, издаден през 2013 г. по повод негова ретроспективна изложба.

Може да бъде изображение с дърво и на открито

С многобройните си самостоятелни изложби в Берлин, Париж, в САЩ, Жул Паскин става популярен още приживе. В „лудите години“ на ХХ век, когато френската столица е център на бохемския живот, артисти като Пикасо и Хемингуей се срещат и се радват на приятелството на Паскин. Той живее в артистичния квартал Монпарнас в Париж и всички го наричат наричат „Принца на Монпарнас“.

Може да бъде изображение с паметник и на открито

Жул Паскин се самоубива в ателието си в навечерието на откриването на негова изложба през 1930 г. И до днес той остава един от най-значимите в света художници на ХХ век, оставил сериозно творчество, което „създава усещането за нещо ново и непознато, което ни пренася в други светове. С една дума, този аристократ от Дунав рисува душата в красивите й часове“, казва за него художникът Емил Стойчев.

Източник: БТА

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...