Полша иска Русия да ѝ върне картини, заграбени от Червената армия

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В момента произведенията се намират в един от водещите музеи в Москва

Полша си иска обратно седем картини, които са били откраднати от съветските войски по времето на Втората световна война. В момента те се намират в един от водещите музеи в Москва.

Министърът на културата Пьотр Глински каза още, че около 20 предишни искания към Русия за връщане на хиляди други предмети от този период са останали без отговор. Сред поисканите артикули са архиви от концентрационния лагер Аушвиц, картини на Албрехт Дюрер, Ханс Холбайн Млади и Кранах, както и ръкописи на полски автори.

До този ден правителството на Русия не е разгледало нито едно от исканията„, заяви Глински.

По думите му Русия е единствената от няколкото държави, към които е отправено официално запитване и която не е отговорила на него. Двете държави имат исторически обтегнати връзки, които се усложниха още повече след началото на инвазията в Украйна.

Искането на Варшава се отнася до седем картини на италиански художници, които в момента се намират в Държавния музей за изящни изкуства „Пушкин“ в Москва. Произведенията датират от 14 до 18 век, а сред тях са творби като Двама светци“ на Спинело Аретино и „Поклонение на Христовото дете“ на Лоренцо ди Креди.

Преди Втората световна война те са били в колекциите на полското аристократично семейство Чарториски в двореца Виланов, както и в Познан, Вроцлав и Лодз.

Министърът на културата казва, че е трудно да се прецени каква част от полското изкуство и култура е била унищожена или разграбена от окупационните войски на нацистка Германия и Съветския съюз по време на войната, но по онова време се смята, че полските музеи са загубили около 50% от колекциите си.

Следите на стотици хиляди предмети водят към Руската федерация и към бившите съветски републики„, каза той.

Според него Полша „никога няма да спре да търси културни ценности, които са били ограбени“ по време на войната. Само от 2016 г. насам Полша си е върнала повече от 600 заграбени културни ценности, но нито една от тях не е от Русия, каза Глински.

Снимка: Czarek Sokolowski

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...