Съвременни български творци завладяха „Враца – книжен град“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Маргарита Петкова и Добромир Банев направиха последната вечер незабравима за публиката

Едни от най-популярните съвременни творци гостуваха в четвъртия Литературен фестивал „Враца – книжен град”. Писателят Алек Попов, авторката на бестселъра „Глина“ – Виктория Бешлийска и любимият поетичен дует Маргарита Петкова и Добромир Банев, превърнаха фестивалните вечери в празник на писаното слово и книгите, а магичното начало постави Театрална група „ТЕМП“ с ефектно огнено шоу.

В дните от 29 септември до 1 октомври Регионална библиотека „Христо Ботев“ събра на едно място издатели, творци, писатели и поети.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Детските писателите имаха специално място в програмата, а гостуването на създателката на Първа детска академия за добри обноски Невена Басарова предизвика истински фурор. Авторката на първия наръчник по етикет за деца и родители направи 2 последователни работилници, за да се срещне с над 100 ученици на възраст от 8 до 10 години от Враца.

Шеметно представяне направи Доника Ризова, която пристигна в града с втората история за Дракончето Ринти – „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“. Журналистката и PR плени сърцата на малките читатели още през миналата година, когато за първи път ги запозна с огнедишащия приятел на Грег. Гостите на срещата обаче останаха напълно безмълвни при впечатляващия танцов филм, който е дело на детски танцов състав и съживява сюжета на книгата.

Няма налично описание на снимката.

Десетки деца от Враца се потопиха в атмосферата на килийното и на взаимното училище от времето на Възраждането в творителницата „О писменехъ!“ на Деян Павлов – Джими. Той разкри на най-любопитните как предците им са писали буквите в таблички с речен пясък в килийните училища. Кой кого е обучавал и как в първите класни училища в тогавашните времена, когато българският народ е бил под чуждо владичество. Кои са били предметите, които са изучавали на родния си език.

Книжен базар беше подреден в последния фестивален ден, а под белите шатри врачани и гости на града имаха възможност да избират от стотици заглавия от издателствата: „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей”, „Туй-Онуй”, „Фют”, както и да пазаруват от книжарница с мисия „Извор” от Челопек – първото българско село на книгата. Като награда в специална онлайн игра, петима късметлии спечелиха ваучери за книги, които използваха по време на базара.

Може да бъде изображение с 5 души, изправени хора и на открито

Книжното изложение беше съпътствано и от творчески работилници, сред които ателие „Глаголица”, „Макиаж“ и рециклиране на хартия.

Голямата атракция на базара беше електрическият библиобус на Регионална библиотека – Враца, който вече пътува към своите първи читатели.

В рамките на фестивала е подредена и изложба на карикатуриста Ивайло Никодимов „Сладко от киселици”.

Маргарита Петкова и Добромир Банев оставиха без дъх публиката с бестселъра си „Абсурдни времена“. Дълга опашка се изви от желаещите да получат автограф от тях, телефоните не спираха да снимат, за да запазят спомена за срещата с големите български поети. С тяхното участие бе закрито и четвъртото издание на „Враца – книжен град“. Гостуването им бе на 1 октомври, когато страната ни отбелязва Деня на поезията.

Може да бъде изображение с 2 души, седнали хора и на закрито

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”. Събитията нямаше да се осъществят толкова успешно без подкрепата на доброволците от СУ „Козма Тричков“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца.

Може да бъде изображение с 2 души и на открито

Медийни партньори на фестивала са azcheta.com и detskiknigi.com.

Литературният фестивал се финансира от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца и се осъществява с подкрепата на „Н. Алексиев 65“ ЕООД.

Снимки: Регионална библиотека „Христо Ботев“, гр. Враца; На заглавната снимка: Маргарита Петкова и Добромир Банев

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Петко БОЧАРОВ: България в цялата си история е страдала от идиоти

Петко Бочаров бе най-възрастният действащ журналист в България. Той самият се определяше като човека, преживял три Българии. Роден е на 19 февруари 1919 година в...

Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията ~ Михаил Горбачов

Михаил Горбачов се ражда на днешния 2 март през 1931 година. По-зрелите от нас помнят времето на неговата „перестройката“ и надеждата за промяна, която...

Да имаш виновник под ръка

"Разбира се, да имаш виновник под ръка, някого, към когото да насочиш силата на гнева си, е отворената врата, възможност временно да избягаш от...

Умен е този отговор, който прекратява въпроса ~ Елиас Канети

Елиас Канети – австрийски писател и драматург, е носител на Нобелова награда за литература през 1981 г. С нея той е удостоен за спомените...

Как Анна Линеа от Уисконсин написа книга за Баба Марта

Първи март е един от най-тачените български празници, както от малки, така и от големи. С него се поставя символичното начало на пролетта, с...