Централната градска част на Пловдив става паметник на културата от национално значение

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Решението влиза в сила след подпис на служебния културен министър

Центърът на Пловдив да стане паметник на културата от национално значение реши Специализиран експертен съвет към Министерството на културата. Решението ще влезе в сила, след като бъде одобрено и подписано от служебния министър Велислав Минеков.

Досега недвижимите културни ценности в центъра на града бяха от местно значение. С утвърждаването им като национални ще се увеличат възможностите за финансиране по различни програми, когато се налага тяхното опазване.

По информация на БНТ предложението да бъде разширена историческата зона Филипополис-Тримонциум, за да бъдат защитени от разруха и други сгради, които в момента нямат защитен статут, е предизвикало разгорещен спор между местната градска администрация и членовете на съвета от министерството.

Още в началото на септември служебният министър на културата и кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) влязоха в задочен спор покрай събарянето на поредния тютюнев склад в града. Тогава Минеков предположи, че след като при управлението на ГЕРБ сградата от тютюневите складове „не е била докосната“, тя умишлено е съборена точно в периода, когато той е служебен министър.

По време на събарянето на склада Велислав Минеков на няколко пъти отиде на място, но не успя да спре разрушаването на културната ценност. От своя страна Здравко Димитров прехвърли цялата отговорност и вина върху Националния институт за недвижимо културно наследство.

На този етап обаче с 11 на 7 гласа експертният съвет е отхвърлил предложението на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров да бъде разширена защитената зона, за да се избегнат по думите му „скандални“ събаряния на сгради, които са в процес на даване на статут, визирайки точно бутнатите тютюневи складове преди месец.

Твърдо против това предложение са били главният архитект на Пловдив, както и кметът на район „Централен“, където са разположени 80 процента от паметниците на културата в града, съобщава БНТ. Според тях, ако се приеме това искане, ще се блокира напълно инвестиционната дейност, както и биха били затруднени всички собственици на сгради, в това число и такива, които са строени през последните 2-3 десетилетия.

Сега собствениците, които имат имоти в централната градска част, ще продължат да спазват съгласувателните процедури с Националния институт за паметниците на културата, когато планират ремонти и укрепвания. От института са потвърдили, че са изчистени всички натрупани преписки и забавянето от 6-8 месеца, което е било практика допреди година, но по думите им сега е сведено до приемливи срокове.

След като заповедта за новото решение бъде подписана от министъра на културата, междуведомствена комисия от експерти предстои да актуализира режимите за опазване в рамките на зоната, което трябва да стане в следващите 6 месеца. Едва тогава и собствениците ще разберат по какви нови правила ще могат да поддържат сградите си.

Източник: Дневник

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Втори първи път

Мисля си за първия път, когато: - Те видях - Те прегърнах - Те целунах ( три пъти )... - Те зарадвах - Ти ми писа - Ме покани на...

Робърт Де Ниро отваря хотел в София

Американският хотелски бранд "Нобу" стъпва в България. Неговите нови обекти ще бъдат позиционирани в София и Варна. Основана през 1994 г. от актьора Робърт Де...

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

Хърватската компания „Метаморфоза“, която стои верига от музей на илюзиите в цял свят, продължава разширяването на мрежата си с нов музей в датската столица...

Том Кланси, литературната машина за пари

Том Кланси, който пет пъти е бил на върха на класацията на бестселърите на New York Times, е едно от големите имена в съвременната...

„Фантомът на операта“ – два часа и половина зашеметяващо изживяване

Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър "Фантомът на операта" вече е в България. Зашеметяващият мюзикъл изнесе първото си представление снощи в НДК. Зала 1 едва...