Богдан Томов закри с овации Фестивала за поп и рок музика „София“ ‘2022 (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тази година слоганът на събитието беше „За повече българска музика в национален ефир

София беше музика! В навечерието на празника на София ХII-то издание на Галаконцерта за поп и рок музика „София“ отново избра своите песни. Събитието се проведе под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник-кмет на Столична община, и отново събра творци в подкрепа на общественозначимата социална кауза: „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори и изпълнители и представители на институции на „Стена на Славата“, за да запечатат звездните моменти по случай ХII-то издание на фестивала.

Може да бъде изображение с 10 души, изправени хора и на закрито

По традиция събитието се провежда под изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир. Именно затова слоганът e: „За повече българска музика в национален ефир“.

Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди, какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

Фестивалът беше открит с емблематичната песен „Вечната София“ на големия български композитор Иван Стайков, по текст на Снежина Темелкова и в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев и Йoана Величкова.

Може да бъде изображение с 15 души, изправени хора и на закрито

Елегантност и блясък допринесоха за красотата на сцената от Светлинното шоу на балет Boriana Dance & Entertainment преди изпълнението на 13 песни финалисти в конкурса.

1-ва награда получи песeнта: „Колко си близо“ по музика и аранжимент на Антон Серкеджиев в изпълнение на група DELTA ROOSTERS. Наградата връчи заместник-кметът Албена Атанасова.

Песента „Надежда“ получи Специална Награда на медиите, избрана от фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации ПРофайл), Симеон Демиров (вестник „България днес“), Анелия Попова (Информационна агенция „Блиц“), Владимир Христовски (журналист), Ивелина Георгиева (информационен сайт „My Family.bg“), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (заместник главен редактор на вестник „Филтър“), Мария Райчева (24 часа), Добромир Банев (журналист, поет) Рокси Рок (собственик на НI LIFE).

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с равен брой точки: Това са песните: „Целувай ме, аз те намерих“ по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев и песента на песента на музикантите от Weil – Мая и Пламен Ковачеви „Ангел на любовта”. Пламен Ковачев е автор на музиката, текста и аранжимента. Наградите връчи заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев отново получи песента на Weil. Наградата връчи председателя на Организационния екип на Фестивала и на Спринт Продакшън – Пейо Пеев.

3-то място бе присъдено на песента „Пазя те” по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение: Група Хоризонт. Наградата връчи д-р Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Може да бъде изображение с 1 човек и изправен

Приз и специален плакет „40 години на сцената“ получи Петя Буюклиева по повод нейните 2х20 на сцената. Тя бе връчена от Йордан Георгиев.

Специална награда за принос в българската музика получи композиторът Асен Драгнев. Той е автор на повече от двеста песни в областта на популярната музика, изпълнявани от известни български солисти и групи. Тя му бе връчена от голямата Йорданка Христова.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора, на закрито и текст, който гласи 'T фecTиBaл 3a non POK My 3иKa AE I "C coфиR'

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на Михаил Белчев. Тя бе връчена от председателя на Столичния общински съвет – Георги Георгиев.

Тази година гост изпълнителите Алек Сандър и Edwin Grovell долетяха от Ню Йорк и Белгия специално за събитието. Те получиха специални плакети и приз за участие във фестивала от Иван Тенев – член на Фестивалното жури и член на организационния екип.

Фестивалът беше закрит с песента „Не спи градът” по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов и всички участници с бляскав и запомнящ се финал. Песента се превърна в своеобразен химн на българската столица и публиката реагира на изпълнението с бурни аплодисменти.

Домакините на Събитието – емблематичният глас на БГ радио – Атанас Стоянов и Мария Сивкова-Илиева подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън” и с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата, Сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ (СНАМП).

Инициаторът на Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“, изпълнителката на емблематичната песен „Мечта за дете“ – Галя Георгиева, и председателят на Фондация „Мечта за дете“ Ивелина Рускова бяха сред специалните гости и благодариха за подкрепата и високата трибуна, която дава повече гласност на мисията за подкрепата на жените и младите хора с репродуктивни проблеми. Те заявиха, че когато хубавата музика е съпътствана от добри каузи и дела, светът наистина става по-добър.

Фестивалът събра почитатели на българската музика, сред които имаше много представители и колеги на творческата гилдия, представители на държавни и общински структури, директори на учебни и детски заведения, социални услуги, болници, неправителствени организации.

Българската национална телевизия ще излъчи ХII Фестивал за поп и рок музика „СОФИЯ“ 2022 с режисьор Боян Даскалов на 15 октомври (събота) от 15:00 часа, за да направи и зрителите съпричастни със събитието и неговите общественозначими каузи и да могат всички да се включат в избора на Песента на Публиката.

Гласуването на Песента на Публиката продължава до 16 октомври 2022 год., когато ще бъде обявена в Централната емисия „Новини“ по БНТ.

Тя се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента – фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1,00 лв. с ДДС (за абонати на всички мобилни оператори). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...