Къща от книги – разкриха тайна домашна библиотека

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Зашеметяващата колекция наброява 70 000 тома

Минен инженер преобрази дома си със стени от книги и успя да запази цялото си литературно богатство в тайна. Зашеметяващата колекция наброява 70 000 тома, а личната му библиотека е била повод да преструктурира целия си дом (или дори целия си живот), за да поберe всяко едно от тези хартиени бижута, пише Bookstr.

Къщата на 80-годишния Бруно Шрьодер се намира в Метинген, Северен Рейн-Вестфалия, Германия. В свободното си време и по-късно, когато се пенсионира, минният инженер прекарва дните си в разглеждане на рафтовете на местна книжарница. А колекцията у дома продължава да се трупа. Когато започва да придобива внушителни размери, еднофамилният дом, в който живее със съпругата си, просто не предлага достатъчно място за съхранение на книжните му покупки.

Благодарение на професията си Бруно много добре може да прецени колко тежест може да поеме домът му и как може да го приспособи. За целта той изработва по-голямата част от рафтовете и хранилището за своята масивна тайна библиотека.

Още когато прекрачат дома му, посетителите веднага разбират, че влизат в същинска къща от книги. Още от мазето, в което той успява да подреди над 10 000 трилъра – всички щателно разделени по автори – до тавана с неговите наклонени рафтове, Бруно е обграден от своя книжен свят. Чувството е като да се разхождате около рафтовете на по-стара библиотека, в която лесно се изгубвате сред редиците от книги.

Бруно също има читателски предпочитания. Харесва Арно Шмид – немски автор, чиито творби съхранява в стъклени витрини. Този афинитет обаче не му е попречил да натрупа купища поезия, фантастични романи и нехудожествени произведения! Единственото нещо, за което неговият книжар е категоричен, е, че Бруно никога няма да купи любовни книги! Колекционерът е работил и върху дигиталното каталогизиране на своята колекция – включително самите произведения и забележителни прегледи на по-нови публикации.

Приказната лична библиотека на Бруно Шрьодер е станала публично достояние след неговата смърт в началото на юни 2022 г. Въпреки това той прекара последните си дни с книгите си, отказвайки да напусне страстта на живота си дори в самия край.

Брокерът Ренате Абелн остава шокирана, когато разбира какво съкровище се крие под покрива на дома му. Бруно няма деца и няма на кого да се предаде цялото това наследство. Когато оценявала имота, Абелн потърсила помощ от архитект, който я уверил, че няма място за притеснение за устойчивостта на дома, тъй като всеки притежател на голяма библиотека знае колко много могат да тежат книгите. А цифрите показват, че при предполагаемо средно тегло от 300 до 400 грама на книга, теглото на около 15 модерни автомобила в момента се съхранява в самостоятелната къща на Шрьодер.

Колекцията не може да бъде продадена и самостоятелно, тъй като не всички от книгите са в отлично състояние, а описването ѝ е много продължителен и труден процес. Така колекцията на Бруно седи и чака купувач, който иска къща, пълна само с книги.

Източник: Аз чета; Снимки: Норберт Енкер/DER SPIEGEL

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...