Преоткриваме испанския класик Бенито Перес Галдос

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Писателят бил подвластен на две страсти – писането и жените

„Доктор Сентено“ и „Мъка“ са два от забележителните романи на испанския класик Бенито Перес Галдос, с които сега се среща българският читател благодарение на изд. „Изида“ и претворени в превода на проф. Стефка Петрова.

Бенито Перес Галдос е най-представителният испански писател реалист от XIX век. Любопитно е, че той е единственият голям испански творец, роден на Канарските острови. Видял е за първи път божия свят през май 1843 г. в главния град на островната група, Лас Палмас. Бащата, около шестдесетгодишен при рождението, бил бивш военен, участник в съпротивата срещу Наполеон в началото на столетието. Майката била от старинен островен род, жена с твърд характер и с непоклатима визия за бъдещето на любимия изтърсак на фамилията. Вековна традиция при именуването у испанците е употребата на двете фамилии, като бащината се поставяла накрая. Започвайки литературната си кариера в Мадрид, младежът от Лас Палмас поставил накрая майчината си фамилия Галдос, тъй като бащината Перес е сред най-често срещаните в испаноезичния ареал. Бенито завършил средно образование в най-реномираното учебно заведение на Канарските острови – английския колеж в Лас Палмас.

През 1862 г. Б. Перес Галдос пристигнал в Мадрид, където по решение на семейния съвет трябвало да изучава право, за да се посвети по-късно на професията адвокат. Известно време посещавал лекции в университета, но скоро зарязал следването, макар близките му да живеели с илюзията, че следва в столицата. Започвайки кариера на журналист, младежът от Канариите станал редовен посетител на модните по онова време кафенета, където се обменяли светски и политически новини. Дебютният му роман „Златният фонтан“ излязъл в два тома към края на 1867 г. и в началото на 1868 г. Веднага привлякъл вниманието на критиката, която усетила появата на ново ярко дарование в литературата.

Бенито Перес Галдос бил подвластен на две страсти – писането и жените. Писателят останал ерген до края на живота си, признал официално една своя дъщеря – Мария Галдос, но вероятно имал още пет-шест незаконни деца. Умира в началото на 1920 г., когато е на 77 години.

Доктор Сентено】Изида • Цена | Ciela.com

Двата нови за българския читател романа – „Доктор Сентено“ (1883) и „Мъка“ (1884) принадлежат към цикъла му „Съвременни испански романи“.

В „Доктор Сентено“ 24-годишният студент Алехандро Микис случайно открива заедно със свой приятел спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е дошъл в големия град, за да търси работа. Двамата приятели се погрижват детето да бъде приютено и нахранено.

По-късно съдбата отвежда Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става слуга и същевременно посещава училището, в което господарят му преподава. Подобно на другите ученици, момчето е подложено от дон Педро на физически и психически тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си.

Но дали щедростта и прекалено голямото сърце на Алехандро няма да са пречка за сигурното бъдеще, което се очертава пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на социалната несправедливост, на шарения свят, пълен с мошеници, скъперници, развратни жени и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли лесно да оцелееш в такъв свят?

Мъка

Още по-завладяващ е романът „Мъка“. В дома на властната, невъздържана и зла Росалия са принудени да слугуват две осиротели момичета. Едното от тях – Рефухио, не издържа на униженията и си тръгва, но смирената Ампаро, наричана от господарката си Мъка, остава да търпи капризите и обидите ѝ.

Чест гост в дома на Росалия е нейният братовчед Агустин, мъж с добро сърце и с много пари, спечелени от дългогодишния му престой в Америка. Въпреки голямата разлика във възрастта им, Агустин и красивата Ампаро се влюбват един в друг. Но има нещо в миналото на девойката, което я измъчва до смърт. Застанала на кръстопът, тя не знае как да разкрие на своя годеник тайната, която не ѝ дава покой.

Заради вестта, че Ампаро ще се жени, прогоненият заради високомерното си и лошо отношение към учениците си дон Педро Поло се завръща в Мадрид. Това разтърсва Ампаро, която изпитва неприязън към него, но сега трябва да намери сили да отиде в дома му, за да разговаря с него.

Ще успее ли да предотврати страшна трагедия предприемчивият Фелипе, който трябва да купи отрова за годеницата на своя господар? Любовта ли ще победи, или стореният някога грях?

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...