Агнета, русото изкушение на АББА (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес тя навършва 73

През март 1970 г. Агнета Фелтскуг, тогава на 19 години и телефонистка в автокъща в едно малко шведско градче, пуска хита „Om tårar vore guld“ („Ако сълзите бяха златни“). Парчето е в три четвърти, текстът шокиращо елементарен: „Птиците пеят, цветята цъфтят, / Всичко е както беше преди, / Но ти не си там …“ Гласът на сопраното обаче притежава твърдост, която далеч надхвърля възрастта й. И тази „железна нотка“ изстрелва песента на трето място в националния хит парад на Швеция. Въпреки това музикалната критика я сравнява с „лятна поляна“ и с „планински поток“.

За съжаление обаче в живота на Агнета не всичко е цветно и жизненародостно бълбукащо.

И когато през есента 1979 г. АББА излизат на стадиона „Уембли“ шест пъти, шест вечери подред, а Агнета Фелтскуг е представена от Бьорн Улвеус (едната буква „Б“ в прочутия състав и неин съпруг) като „мой добър приятел“ и „блондинката“, феновете на групата бързо разбират, че нещо не е наред. На хоризонта се вижда не само краят на квартета, но и краят на брака на Агнета и Бьорн. А обръщението „блондинката“ подсказва как ще бъдат разпределени ролите в групата занапред – в оставащите години до 1982 г. активна съвместна дейност. Мъжете – Бени Андершон и Бьорн Улвеус ще са композиторите и ще стоят на заден план, а Ани-Фрид Люнгста и Агнета Фелтскуг – тъмната чародейка и сияещата невинност – ще са на преден план.

Agnetha Fältskog

В крайна сметка и преди АББА Агнета Фелтскуг е разпознаваема – и като певица, и като композитор, и като продуцент. И след нея продължава творческата си кариера – издава няколко самостоятелни албума, но в края на 80-е слиза от сцената и заживява в уединение – извън светлините на прожекторите и светската шумотевица, като едва през 2004 г. издава албум в Англия „My Colouring Book“ („Моята книжка за оцветяване“). Начинът си на живот след звездното битие тя определя не като ограничение, а като свобода – възможност да остарява с достойнство.

Разбирането й за достойнството и честта се прокрадва още през 1981 г., когато в песента „Lay All Your Love On Me“ („Дай ми цялата си любов“) пее „една пораснала жена не трябва да се отдава толкова лесно“. Според музикалните критици това издавало ранимост и самоупрекване, а един от аргументите им бил, че припевът много напомня на популярно песнопение, изпълнявано в протестантските църкви.

АББА е създадена през 1972 г., а се разпада през 1982 г. след осем студийни албума. През 2017 г. четиримата се събраха отново, за да продуцират най-новия си албум Voyage от 2021 г., който беше подкрепен от синглите I Still Have Faith in You и Don’t Shut Me Down.

Техните цифрови аватари, известни още като „ABBAtars“, ще изпълняват най-големите хитове, както и парчета от Voyage по време на концерта, като група от 10 души на живо ще им акомпанират.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...