Арт терапия – освобождаване на ума и тялото

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За семинара „Ритъмът на живота“ 12-16 май 2023 г.

 

Много арт дейности могат да помогнат за улесняване освобождаването на ума и тялото, за изследването на чувствата ни и подтисканото напрежение в нас. Тези арт дейности могат да включват рисуване, колаж и физическо изразяване чрез танц и много други. Ако желаете да преживеете такава групова арт терапия, ето какво предлага предстоящият Семинар “Ритъмът на живота” 12-16.05.23г.

Защо е нужно да имаме свободен ум и тяло?

Отговорът е, за да намалим страданието си и да повишим качеството си на живот, защото почти всичките наши вътрешни терзания, разочарования, безпокойства, гняв, тъга, скръб, произтичат от едно и също нещо. Всички те идват от прекаленото привързване.

Когато се тревожим, ние оставаме силно привързани към това, какви искаме да бъдат нещата, вместо да се отпуснем да приемем реалността, правейки най-доброто на което сме способни. Когато сме разочаровани от някого, това е защото сме привързани и сме водени от очакванията си за него, вместо да го приемем като прекрасния човек с недостатъците му, каквито и да са те.

Когато отлагаме да свършим нещо, ние сме привързани към моделите, с които сме свикнали, и то защото те са станали лесни и удобни за нас. Избираме удобството на познатото, вместо дискомфорта от непознатото. И така нататък.

Ако сте готови да приемете, че голяма част от страданието ни идва от прекалената привързаност и от това, че сме прекалено силно вкопчени, отговорът на въпроса, как да намалим страданието става доста е прост, нали?

“Отпуснете хватката. Пуснете и се освободете.“

Всъщност е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Всеки, който се е опитвал да се освободи от привързаностите си знае, че на практика не е толкова лесно. Защото когато умовете ни са здраво вкопчени, ние не желаем да пуснем това, което сме хванали. Ние наистина искаме нещата в света да се случват по нашия начин. Много често ние се идентифицираме с нашият ум. Правейки това, забравяме че ние не сме само този ум.

Да освободим тялото също не е лесен процес. Медитация, спорт, танци и всяко движение биха могли да ни помогнат. Въпросът е в това какво е намерението ни и къде е фокусът ни. Поне при 90% от хората телата им натрупват психо емоционален стрес, този стрес модифицира функционирането на телата ни, намалява кръвотока, натрупва отпадни продукти от метаболизма и с времето нашите тела се променят. В моята практика съм виждал хора които се занимават активно със спорт и въпреки това идват с проблеми, свързани с натрупаните психо емоционални брони, усещащи се като обръчи, спиращи живота, променящи прецепцията и сетивността и до голяма степен алтерриащи качеството на живот.

Освобождаването на тялото не е труден процес, но иска специфичен фокус и намерение, за да се постигне осъзнаване на присъствието на обръчите, които работят като едни филтри, пречупващи живота. Много често ние се идентифицираме с нашите тела, това е така, защото те са живи и реагират, но идентификацията с нашите тела много често преминава към идентификация с нашите физически проблеми.
И така влизаме в един затворен омагьосан кръг на причини и следствия. Бихме могли да се измъкнем от него, само ако направим нещо ново и иновативно. Да преобучим телата си, да засилим сетивността си, да премахнем грешните модели и идентификации, с което да отворим вратата за свободата.

В предстоящия семинар ‘Ритъмът на живота” ние ще работим за това да се чувствате силни, леки, радостни, страстни и по-пълноценни и най-вече автентични.

В него ще присъства много танц, движение и ролеви игри. В отделните дни ще преживеем основните проявления, през които преминава животът – раждане, детство, пубертет, зрялост и смърт, като по този начин приемем и се освободим от основните страхове и травми, които ни спират да бъдем автентични и свободни.

Повече за авторите и семинара можете да видите във фейсбук на линка на събитието или на страницата на събитието тук :  https://heikotera.com/tanczov-seminar-ritamat-na-zhivota-12-05-16-05-2023/.

Заповядайте и влезте в непознатото, чувствайки се силни и вдъхновени, готови да поемете всяко предизвикателство, което животът може да донесе. Това е възможност да се учите от двама опитни водещи Николай Петров и Анна Сидова, които посещават голяма част от усилията и енергията си в това да помагат на другите да отключват своя потенциал.

Няма налично описание на снимката.
Николай Петров

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Устни, които знаят докосват

„Треперенето ѝ постепенно спря. Рейчъл се отпусна. Грей я държа в обятията си още дълго, след което докосна с пръст лицето ѝ и го обърна нагоре....

Нужна е смелост да се обърнеш назад ~ Елия Казан

Елия Казан е работил с най-големите американски драматурзи - Тенеси Уилямс и Артър Милър, а името му се свързва с бродуейските постановки на "Трамвай...

Бъди Холи завинаги на 22

Бъди Холи, с рождено име Чарлс Хардин Холи,  е американски рокендрол  певец и музикант от годините на зараждането на този музикален жанр. Макар да...

Робърт М. Пърсиг: Понякога е малко по-добре да пътуваш, отколкото да пристигаш

Робърт Мейрат Пърсиг се ражда на 6 септември през 1928 година в Минеаполис. Бил интелектуално надарено дете с коефициент на интелигентност 170, когато е...

Празнуваме Съединението на България

Несправедливите решения на Берлинския конгрес от 01 (13) юли 1878 г. предизвикват съпротива във всички български земи. Най-активна е Източна Румелия, която се стреми...