Двама българи са в класация за най-изявени млади личности в света

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г.

Д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев са сред финалните топ 30 на световния формат на Програма „Най-изявените млади личности на света” (The Outstanding Young Persons in the World – TOYP) за 2023 на Junior Chamber International (JCI).

През месец юни тази година те бяха отличени съответно в категории „Наука и/или технологично развитие“ и “Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” в националния кръг на програмата, като по този начин се наредиха сред десетимата най-изявени млади личности на България за 2023 г. След признанието у нас те са номинирана за световния кръг на програмата и вече са сред 30-те финалисти от номинирани от над 80 държави.

От тук нататък предстоят следващите два кръга на програмата, в които ще се изберат най-добрите 20 и след това финалните 10 най-изявени млади личности на света.

Д-р инж. Веселина Узунова е част от младото и амбициозно поколение изследователи в България. Веселина активно работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериали за нуждите на тъканното инженерство и регенеративната медицина и невродегенеративните заболявания. Тя е изявен млад учен, който отлично владее съвременни методики в областта на биоматериалите, имунологията, биохимията и молекулярната биология. Голям е приносът и в областта на туморната нанотераностика, а именно в установяване на механизма на действие на нови синтетични и природни агенти с насочено селективно действие към високометастатични туморни клетки и разработване на нови подходи в наномедицината, чрез използване на магнитни наночастици за успешна диагностика и терапия на онкологични заболявания. Работата и е перспективна и насочена към онкологичните заболявания, като рака на гърдата.

Като актьор и/или продуцент Александър Алексиев допринася за създаването на водещи български филми и сериали от последните няколко години като игралните филми „Възвишение“ (2017) и „Доза щастие“ (2019) и сериала „Откраднат живот“. Той е съдружник в компанията NO BLINK, която подкрепя българското кино като продуцира и разпространява късометражни и пълнометражни филми.. Отвъд професионалните си занимания Александър подкрепя активно дейността на граждански организации като Фондация „От другата страна“, Фондация „Заедно в час“, Фондация „За доброто“ и Фондация „Сийдър“. През 2022 г. той е сред най-активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. За подкрепата, която оказват на бежанци от Украйна, Александър и Георги Божилов са отличени с награда в категория „Добротворци“ в инициативата „Мъж на годината“ на „Дарик радио“ (2022) и награда в категория „Екология, благотворителност, иновации“ в първото издание на конкурса „АртАкция: за изкуство с кауза“ (2022) Отново през 2022 г. той е един от водещите на спектакъла „Нощ на звездите“ на Фондация „Енчо Керязов“ и се включва в инициативата „12 писма до дванайсетокласниците“. Александър е сред 10-те финалисти в кампанията „Будител на годината“ (2022) и е герой на една от историите във втората част на книгата „Хората, които променят България“ (2022) от Даниел Пенев.

В България програмата води своето начало през 2015 г., когато за първи път са отличени 10-те най-изявени млади личности на България, като една от тях – София Калинова – бива призната от международното жури и за една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. А през 2017 г. и 2019 г. двама от отличените в България достигат до топ 20 на света.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber International.

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Повече подробности за отличените и програмата в България може да намерите на официалния сайт: http://toyp.jci.bg.

Източник и снимки: Международна младежка камара София

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шанел 5 | Ароматът за жени в контейнер за одеколон |видео|

Шанел веднъж признава на Салвадор Дали, че "през целия си живот се е занимавала с това да преработи мъжкия костюм в женски: жакети, прически,...

Сьорен Киркегор: Нищо не е по-страшно от празните приказки

Преди 208 години на днешния ден се е родил един мислител, който обръща погледа си към човека, смисъла на неговия живот и взаимоотношението му...

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

еликден е най-святият празник за християните по целия свят. На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен...

Писъците на леглото

,,Беше казал, че я обича. Вярно, че малко или повече тя изтръгна това признание от него, но беше искрен. Когато обаче човек обича някого,...

Маргарет ТАЧЪР: Не можеш да водиш, ако си част от тълпата

Датата 4 май 1979 година остава паметна в историята. За министър-предедател на Великобритания е избрана Маргарет Тачър. С това тя и първата жена в...