Венеция да бъде добавена като обект в опасност от Списъка на световното културно и природно наследство

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Предложението е на ЮНЕСКО

Експерти от ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и нейната лагуна да бъдат добавени към Списък на световното културно и природно наследство в опасност, тъй като Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на глобалното затопляне и масовия туризъм, съобщи Ройтерс.

Експертите редовно следят състоянието на общо 1157 обекта, одобрени по международната програма за световното наследство на Комитета за световното наследство на ООН, а на среща в Рияд през септември комисия от 21 държави-членки на ЮНЕСКО ще обсъди повече от 200 обекта и ще реши кои да добави към списъка за защита.

За близо 10 от тези обекти експертите препоръчват на държавите членки да ги поставят в списъка с обекти в опасност, сред които вече са историческият център на Одеса, град Тимбукту в Мали и няколко обекта в Сирия, Ирак и Либия.

Други места, препоръчани да бъдат включени в списъка с обекти в опасност тази година, са украинските градове Киев и Лвов.

„Разрешаването на дългогодишни, но неотложни проблеми е възпрепятствано от липсата на цялостна съвместна стратегическа визия за дългосрочно опазване на собствеността и ниската ефективност на интегрираното координирано управление на всички нива на заинтересованите страни“, казаха от ЮНЕСКО.

От организацията добавиха, че коригиращите мерки, предложени от Италия, са „недостатъчни за момента и не са достатъчно обстойни“. ЮНЕСКО уточни, че Италия „не е комуникирала по устойчив и съществен начин от последната си сесия в рамките на Комитета през 2021 г., когато международната организация вече беше заплашила да постави Венеция в черен списък.

Организацията каза, че се надява, че „подобен статут ще доведе до по-голяма отдаденост и мобилизация“ на местни и национални заинтересовани страни за справяне с дългогодишните проблеми.

Говорител на Общината на Венеция каза за Ройтерс, че градът „внимателно ще прочете предложеното решение, публикувано днес от Комитета за световното наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), и ще го обсъди с правителството“.

Венеция, която е известна със своите канали и културни забележителности, от години се справя трудно с масовия туризъм. Около 193 000 души се стекоха в града само в рамките на един ден по време на карнавала през 2019 г. Градът се готви да въведе такса за еднодневните екскурзии, за да контролира броя на посетителите, но това решение беше отложено поради възражения.

Снимка: Wallpaper13.com

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Молец“ и Дара Екимова обраха наградите на БГ Радио

Дует "Молец" спечелиха най-много от тазгодишните награди на БГ Радио, връчени вчера на церемония в Пловдив. Песента им "Цялото време" спечели в три категории...

Пенчо Славейков: Всичко, което са прави за народа без народа, не е праведно, не е законно

Пенчо Славейков е един от големите български интелектуалци. Творчеството му е необятно, обхващащо от реалистични поеми с граждански мотиви до дълбоко философски и индивидуалистични...

АЛФРЕД АДЛЕР | Смисълът е в нашата връзка със света

Алфред Адлер е роден във Виена през 1870 г. в принадлежащо към средната класа семейство на евреин-търговец. Завършва медицина във Виенския университет през 1895...

„Шлагерменът“ Стефан Димитров на 75 (видео)

Стефан Димитров завършва Теоретико-композиторски и диригентски факултет в БДК (днешната НМА “проф. Панчо Владигеров”) през 1977 г. През 90-те години заема отговорни ръководни постове:...

Ретроспективна изложба в Националната галерия: 90 години от рождението на Васил Чакъров

Ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 - 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез...