Писмо от Ван Гог и Гоген беше продадено на търг за 210 600 евро

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Писмото датира от 1888 година

Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген до неоимпресиониста Емил Бернар, в което излагат възгледите си за тогавашната живопис, но споделят и за посещения в бордеи, беше продадено на търг в Париж за 210 600 евро, предаде АФП.

Писмото от ноември 1888 г. е написано от Ван Гог от Арл, но преди да бъде изпратено на Бернар, бележки по него е добавил и Гоген. То е от 1 или 2 ноември 1888 г.

Художниците пишат за създаването на асоциация на авангардните художници и споделят възгледите си за съвременната живопис, която според тях преминава през много важен период и е на път да се възроди.

Аз, който вярвам във възможността за огромно възраждане на изкуството, който вярвам, че родина на това ново изкуство ще станат тропиците, мисля, че ние ще сме само посредници“ – пише Ван Гог (1853 – 1890) на своя „скъп приятел Бернар“. – Чак следващото поколение ще може да живее в мир„.

Гоген – продължава той – ме интересува много като човек. Отдавна ми се струва, че в нашия мръсен занаят на художници имаме огромна необходимост от хора с ръце и кураж на работници, с по-естествени предпочитания, по-влюбчиви по темперамент и по-благородни от парижките декадентски и унили булевардни особи. Гоген е „девствено създание с инстинкти на звяр. У него кръвта и сексът надделяват над амбицията„.

Той споделя, че двамата са достатъчно близки, за да посещават заедно бордеите.

Van Gogh, Gauguin brothel letter sells for 210,000 euros - RFI
Снимка: RFI

Направихме няколко обиколки из бордеите и е много вероятно евентуално да отидем да работим там„, пише Ван Гог. „В момента Гоген работи върху платно на същия нощен бар, който и аз рисувах, но с модели, които видяхме в бордеите. Обещава да стане красиво„.

За последната страница Ван Гог отстъпва перото на Гоген (1848 – 1903), който отхвърля с привидна скромност комплиментите: „Не слушайте Винсент, и той, като Вас, лесно се възхищава“ – пише Гоген. Той се съгласява с мнението на приятеля си, че новите художници ще се появят в тропиците и споделя, че иска да се върне там.

Френската аукционна къща „Друо“ нарече писмото „изключително свидетелство за необикновената среща на двама големи художници и за увереността, че творчеството им ще предизвика революция в изкуството за бъдещите поколения“.

Снимка: Twitter

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...

Галерия „Ракурси“ представя лятна изложба

Лятна изложба е подредена в галерия „Ракурси“ от днес до 12 юли, съобщават от екипа. Експозицията включва произведения на Димитър Буюклийски - Мичи, Едмонд Демирджиян, Георги...

Картина на Тициан, намерена на автобусна спирка в Лондон, отива на търг

Очаква се творбата на майстора от XVI в. да достигне цена между 15 и 25 млн. паунда. Високо ценена картина на ренесансовия майстор Тициан, открадната...