Към „Бейкър Стрийт“ №221, ако обичате…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На този адрес в Лондон се намира къщата-музей на детектива Шерлок Холмс (ВИДЕО)

Лондон, ул. „Бейкър Стрийт” №221. Едва ли има някой на света, който да не знае кой е живял на посочения адрес. Историята на детектива Шерлок Холмс владее съзнанието ни векове наред.

Според книгите на Артър Конан Дойл, детективът, заедно с доктор Уотсън, живеели в стара викторианска къща, която днес се намира близо до прочутия музей на мадам Тюсо. Обитавали са я във времето между 1881 и 1904 година. По тази причина през 1815 година английското правителство обявява сградата за национална ценност. Превръща я в музей, посветен на живота на Шерлок Холмс, и я отваря за посетители на днешния ден, 27 март, през 1990 година.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Интериорът в нея е преустроен така, че възможно най-много да се доближава до всичко, описано от Дойл. Популярният кабинет на детектива се намира на първия етаж. Посетителите могат да седнат в креслото на Шерлок Холмс в близост до камината, където да си направят снимки, а после и да посетят салнята в съседство. В кабинета му са изложени най-важните притежания на именития детектив – бележник, чехли, лупа, лула и други.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Спалнята на доктор Уотсън се намира на втория етаж. Тя гледа към вътрешна малка градина. На втория етаж е и стаята на хазяйката на прочутите наематели – госпожа Хъдсън. Стаята ѝ е точно над гостната – дамски рай, включително шапката, която изкушава със своята пасторалност.

Всички помещения в къщата са пълни с лични вещи на детектива, а също и с експонати от публикуваните му случаи. Тук е и дневникът на Уотсън с бележките му по загадъчния случай, описан  в „Баскервилското куче”.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Третият етаж се ползва за изложба на восъчни фигури. Сред тях е професор Мориарти – най-големият враг на детектива, както и двамата детективи в действие. Главата на Баскервилското куче също няма да ви бъде спестена, но внимавайте – понякога една от восъчните фигури се раздвижва и проговаря, типично по британски.

Често посетители на музея питат наистина ли двамата известни герои са живели в къщата. Никой не е сигурен в това. Градските регистри могат да докажат единствено, че къщата наистина е отдавана под наем в онези години.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Ето някои емблематични цитати от Шерлок Холмс:

„Женските очи казват всичко, ако имаме вътрешен взор да разгадаем словата им.”

„Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда.”

„Колкото по-глупаво, очевидно и саморазбиращо се е нещо, толкова повече внимание изисква. Очевидното често е неистинно.”

„Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен.”

„Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие.“

„Финансовият свят може би ще открие, че господин Нийл Гибсън е научил нещичко в училището на скръбта, в което всички минаваме земните си уроци.“

„Човек винаги се нуждае от малко – късче хляб, глътка вода, топъл и сух подслон. И малко сигурност. Всичко останало е стремеж към доминация и власт.”

„Има хора, които като не притежават други способности, майсторски изгарят в другите техните способности. И това им доставя удоволствие.”

„Именно, драги Уотсън. Вашата мисъл, колкото и да е дълбока, и на мен ми мина през ум.“

„Всички смъртни са уязвими!”

„Човек, чиято смърт носи радост на другите, със сигурност приживе е бил чудовище.”

„Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...