Към „Бейкър Стрийт“ №221, ако обичате…

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На този адрес в Лондон се намира къщата-музей на детектива Шерлок Холмс (ВИДЕО)

Лондон, ул. „Бейкър Стрийт” №221. Едва ли има някой на света, който да не знае кой е живял на посочения адрес. Историята на детектива Шерлок Холмс владее съзнанието ни векове наред.

Според книгите на Артър Конан Дойл, детективът, заедно с доктор Уотсън, живеели в стара викторианска къща, която днес се намира близо до прочутия музей на мадам Тюсо. Обитавали са я във времето между 1881 и 1904 година. По тази причина през 1815 година английското правителство обявява сградата за национална ценност. Превръща я в музей, посветен на живота на Шерлок Холмс, и я отваря за посетители на днешния ден, 27 март, през 1990 година.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Интериорът в нея е преустроен така, че възможно най-много да се доближава до всичко, описано от Дойл. Популярният кабинет на детектива се намира на първия етаж. Посетителите могат да седнат в креслото на Шерлок Холмс в близост до камината, където да си направят снимки, а после и да посетят салнята в съседство. В кабинета му са изложени най-важните притежания на именития детектив – бележник, чехли, лупа, лула и други.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Спалнята на доктор Уотсън се намира на втория етаж. Тя гледа към вътрешна малка градина. На втория етаж е и стаята на хазяйката на прочутите наематели – госпожа Хъдсън. Стаята ѝ е точно над гостната – дамски рай, включително шапката, която изкушава със своята пасторалност.

Всички помещения в къщата са пълни с лични вещи на детектива, а също и с експонати от публикуваните му случаи. Тук е и дневникът на Уотсън с бележките му по загадъчния случай, описан  в „Баскервилското куче”.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Третият етаж се ползва за изложба на восъчни фигури. Сред тях е професор Мориарти – най-големият враг на детектива, както и двамата детективи в действие. Главата на Баскервилското куче също няма да ви бъде спестена, но внимавайте – понякога една от восъчните фигури се раздвижва и проговаря, типично по британски.

Често посетители на музея питат наистина ли двамата известни герои са живели в къщата. Никой не е сигурен в това. Градските регистри могат да докажат единствено, че къщата наистина е отдавана под наем в онези години.

Резултат с изображение за sherlock holmes museum

Ето някои емблематични цитати от Шерлок Холмс:

„Женските очи казват всичко, ако имаме вътрешен взор да разгадаем словата им.”

„Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда.”

„Колкото по-глупаво, очевидно и саморазбиращо се е нещо, толкова повече внимание изисква. Очевидното често е неистинно.”

„Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен.”

„Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие.“

„Финансовият свят може би ще открие, че господин Нийл Гибсън е научил нещичко в училището на скръбта, в което всички минаваме земните си уроци.“

„Човек винаги се нуждае от малко – късче хляб, глътка вода, топъл и сух подслон. И малко сигурност. Всичко останало е стремеж към доминация и власт.”

„Има хора, които като не притежават други способности, майсторски изгарят в другите техните способности. И това им доставя удоволствие.”

„Именно, драги Уотсън. Вашата мисъл, колкото и да е дълбока, и на мен ми мина през ум.“

„Всички смъртни са уязвими!”

„Човек, чиято смърт носи радост на другите, със сигурност приживе е бил чудовище.”

„Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: