31-годишен математик написа най-успешния роман за млади читатели в Чехия

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тайнствен квартал на Прага спира телефоните и електроенергията

Чешкият хит за млади читатели „Прашина” излезе на български в издание на „Изида“ и превод на Красимир Проданов. Показателен за успеха на романа е фактът, че за нула време в Чехия излязоха и две продължения. А на всичко отгоре авторът на „Прашина” е доста далеч от литературата. Има кариера на успешен програмист, като едно от постиженията му е интернет приложението Муй влак – „Моят влак”, което се ползва от стотици хиляди чехи.

Прáшина е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни  тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

Романът има изключителен успех, номиниран е за най-голямата чешка литературна награда, „Магнезия Литера“, а историята завладява въображението на малки и големи. И тъй като историческите забележителности на Прага в книгата са впечатляващи и всяващи страх декори, в чешката столица стават популярни разходките за издирването на Прáшина.

Прекрасен роман! Дан Браун за млади читатели. Напрегнато от началото до края. Нито един скучен ред. Историята е забулена в тайна, чудесен сюжет с исторически личности и действителни места.

Това са само някои от отзивите за романа.

„Написах книга точно каквато ми се искаше да прочета самият аз – споделя 31-годишният Войтех Матоха. – От скаутските лагери, на които съм ходил, знам как въздействат приключенските книги върху децата. Наясно бях какъв да е ритъмът, за да задържи вниманието на читателя до последния ред. И се надявах, че ще стане такава книга, която аз на свой ред да чета на младите скаути вечер преди заспиване.”

„Прашина” се отличава от книгите за деца и млади читатели по изключително напрегнатата история, която се развива буквално от първата до последната страница. На всичко отгоре, е пълна с какви ли не емоции – в сюжета има предателства, ревност, любов. Младият читател е във вихъра на случки и приключения, които надминават по динамика дори съвременните компютърни игри. „За това много ми помогна – признава Войтех Матоха, – аналитичният ми мозък. Трябваше точно да си представя броя на героите и да ги разпределя равномерно в напрегнатите моменти на сюжета.”

Математик и информационен специалист по професия, Матоха изчислява перфектното разположение както на героите, така и точния момент на спиращите дъха сцени в книгата си. Това прави „Прашина” изключително четивна и подходяща за млади читатели, които все още се ориентират в света на книгите, търсейки своето.

На всичко отгоре историята завладява фантазията на малки и големи. След излизането на „Прашина” в Прага станаха популярни разходките за издирването ѝ. Действието се развива в самия град, като историческите забележителности служат като огромни и всяващи често страх декори. Защото Прашина е необикновен квартал, в който действат други закони. Пред Ирка и приятелката му Ен няма алтернатива – или ще ги открият, или Прашина ще завладее цяла Прага, а може би и цяла Европа.

„Децата споделят, че наистина са се страхували по време на четенето – разказва за реакцията на своите читатели авторът. – Буквално казват, че в други книги сякаш писателите ги щадят, докато тук се чувстват като равен с равен.”

Действието в „Прашина” се развива едновременно в две епохи – някъде в средата на 19 век и в нашето съвремие. Героите имат мисия – да открият тайнствена течност, която може да запази невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на по-миналия век. Но по пътя си срещат много препятствия. Накрая мисията е изгубена… или пък всичко ще се промени на последната страница.

Филмовата индустрия веднага обърна поглед към невероятно успешната книга. Войтех Матоха дори получил странна молба от един продуцент – да направи карта на местата, където се развиват събитията. „Отговорих, че не бива да възниква никаква карта – смее се сам писателят-математик. – Не искам Прашина да се появява в истинския живот. Както и не искам да се губи онази тънка граница между конкретното и тайнственото.”

Интересни факти за Войтех Матоха

Авторът на „Прашина” е завършил специалност Математически методи за информационна безопасност.

В момента развива софтуер за мобилни телефони.

Работи и върху виртуални карти.

Печели няколко литературни конкурса като тийнейджър.

От малко дете е в скаутското движение.

Всяко лято води деца на лагер, като се грижи за безопасността им.

Най-много обича да скита из планините и да пътува.

Читателите на „Прашина” споделят:

„Чудесна книга! Завладяващо четиво за деца (а изненадващо и за големи)!” (Михал)

„Книгата е напрегната от началото до края, на моменти е дори жестока, но е перфектно написана, просто литературен бисер! Четохме я с осемгодишния ми син и той също беше във възторг.” (Радка)

„Купих я за Коледа на племенницата ми и я зачетох, за да видя за какво става въпрос. Трябва да кажа, че е изключително четивна и със сигурност ще ѝ хареса.” (Олга)

„Невероятна сюжетна линия, напрегната книга от началото до края. Много се хареса на 12-годишния ми син.” (Андреа)

Мненията на читатели са от интернет книжарница Книхи Добровски. Цитатите от Войтех Матоха са от интервю пред Чешкото национално радио.

ARtday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...