МАРК ЗУКЪРБЪРГ | „Изперкалият човек“ на 33

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Любопитно за и от създателя на социалната мрежа Фейсбук

Повечето от нас познават Марк Зукърбърг като главен изпълнителен директор на Facebook, но има много любопитни факти за 33-годишния милиардер, които със сигурност ще ви бъдат интересни.

Марк е бил атеист в тийнейджърските си години. Едуард Зукърбърг, бащата на Марк, е записал сина си на компютърен курс в близкия колеж. Когато го е придружил за първия урок, учителят погледнал Марк и след това се обърнал към баща му с думите: „Не може да влезе в класната стая с вас!“ След което станало ясно, че всъщност детето ще посещава уроците, а не той.

Като всички деца Марк и неговите сестри са обичали лудориите. И така в новогодишната нощ на 1999 година той и сестра му Ранди са решили да се пошегуват със своите родители. По това време всички са притеснени за „Y2K“, според чиято теория грешка в компютърно-програмните данни буквално ще съсипе компютърните системи по света, след като 2000-та година настъпи. Родителите на Марк също са били загрижени за това и той, заедно със сестра си, изчаква полунощ, за да спре захранването в къщата и да накара родителите си да мислят, че страховете за „Y2K“ са се превърнали в реалност.

Резултат с изображение за mark zuckerberg

Марк и негов съученик изобретяват музикалната програма „Synapse“. Тя използва изкуствен интелект, за да анализира предпочитаната от потребителя музика и неговите музикални навици и използва тази информация, за да му препоръча друга музика.

„Synapse“ получава много положителни рецензии, а компаниите AOL и Microsoft проявяват интерес да я закупят за 1 милион долара. Тяхното желание е било да наемат Марк, за да я развива, но той е отказал примамливото предложение, тъй като е трябвало да напусне училище.

Той се присъединява към еврейското братство Alpha Epsilon Pi. На парти в една петъчна вечер Марк се запознава с Присила Чан – американка с китайски произход от Бостън. Малко след това те започват да се срещат, а първите впечатления на Присила са, че той е „изперкал човек“.

Резултат с изображение за mark zuckerberg

За да може да общува със семейството на своята приятелка, а вече и съпруга, Присила Чан, през 2010 година Марк започва да учи китайски език.

В началото на 2-ри курс разработва учебна програма, която дава възможност на учениците да решат какви курсове да изберат в колежа, спрямо избора на своите съученици.

Негово изобретение е и програмата Facemash, която е създадена, с цел да се разбере коя е най-атрактивната личност на територията на колежа. По-скоро тя се определя като една от детските му лудории.

Домейнът Facemash.com, който е предшественик на Facebook, създаден от Зукърбърг през 2003 година, е продаден през 2010 година за 30 201 долара.

През цялата 2009 година Марк е носил вратовръзка, като символ на това колко сериозна и важна е годината след рецесията, започнала през 2008 година.

През 2011 година се обявява за вегетарианец, като оповестява, че ще яде единствено месо от животни, които той е убил.

Първата му кола е Subaru Forester SUV.

Резултат с изображение за mark zuckerberg Subaru Forester SUV

Синият цвят му е любим, което се вижда и в дизайна на Facebook.

На 13-годишна възраст той създава компютърна мрежа за своето семейство, която кръщава „Zucknet“ и която позволява на компютрите в семейството и стоматологичния кабинет на баща му да изпращат съобщения помежду си, бръмчейки.

Зукърбърг е създател и на няколко компютърни игри. Една от тях е основана на играта Монополи, а друга от тях е версия на играта за Римската империя.

Домашният любимец на Марк е куче от порода пули, вид унгарска овчарка.

Зукърбърг поставя голяма бяла дъска в коридора на неговото общежитие, за да нанася върху нея символи и кодове, относно софтуера, върху който работи. Неговият съквартирант Дъстин Московиц споделя: „Той наистина обичаше бялата дъска. Винаги е проектирал идеите си на нея, дори и да не е било необходимо да ги изяснява“.

Свързано изображение

Интересът към програмиране се проявява, когато родителите на Марк му подаряват книгата „Програмиране за глупаци“.

Марк Зукърбърг има над 50 патента зад гърба си. Първият от тях е издаден през ноември 2004 година за технологията Synapse Media Player.

Любимите му изпълнители са Дафт Пънк, Лейди Гага, Шакира и Риана.

 Любими цитати: „Съдбата помага на смелите“, Вергилий; „Всички деца са художници. Проблемът е как да се съхраниш като творец, след като пораснеш“, Пабло Пикасо; „Направи нещата възможно най-просто, но не и прости“, Алберт Айнщайн.

Има конфликтни гледни точки около годините на Зукърбърг в Харвардския университет. Филмът „The Social Network“ го описва едновременно и като гений, и като човек със социални увреждания, който отчаяно търси начини да се приобщи към социалния елит в Харвард. Той отрича тези твърдения и споделя, че никога не е искал да бъде част от харвардските клубове и че никога не е използвал компютърните си умения, за да впечатлява жените.

Свързано изображение

Интересът на Марк към компютърното програмиране става видим още в неговата ранна детска възраст. В основното училище той вече използва компютрите свободно и дори пише софтуери за тях.

Едуардо Саверин, един от четирите съоснователите на Facebook, е предоставил първоначален капитал от 1000 долара, за да реализират социалната мрежа, която свързва милиарди хора по света.

Представяме ви избрани цитати на Марк:

„Движи се бързо и чупи неща. Ако не чупиш неща, не се движиш достатъчно бързо.”

„Въпросът не е „Какво искаме да знаем за хората?”. Той е „Какво искат хората да кажат за себе си?”

„В свят, който се променя много бързо, единствената стратегия, която гарантира провал, е да не поемаш рискове.”

„Колкото повече остарявам, толкова повече се убеждавам, че да обслужваш воайорите е най-сигурният начин да печелиш.”

„Мисля, че едва ли отново ще ме посети идея като Фейсбук.”

„Социалната мрежа не е алтернатива на общуването, тя е негово продължение.”

„Най–важното в бизнеса е да се концентрираш върху създаването на нещо важно. Фейсбук беше създаден със социална мисия – да направи света по-открит и по-свързан.”

„Не предлагаме услуга, за да правим пари – правим пари, за да подобрим предлаганата услуга. Исмятаме, че това е най- добрият начин да се правят нещата.”

„Въпросът, който всеки ден си задавам е: ”Правя ли най-важното нещо, на което съм способен?”.”

„Човекът, който прави столове, не дължи пари на всички, които някога са правили столове.”

Заглавна снимка: Wired

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пенчо Славейков: Всичко, което са прави за народа без народа, не е праведно, не е законно

Пенчо Славейков е един от големите български интелектуалци. Творчеството му е необятно, обхващащо от реалистични поеми с граждански мотиви до дълбоко философски и индивидуалистични...

АЛФРЕД АДЛЕР | Смисълът е в нашата връзка със света

Алфред Адлер е роден във Виена през 1870 г. в принадлежащо към средната класа семейство на евреин-търговец. Завършва медицина във Виенския университет през 1895...

„Шлагерменът“ Стефан Димитров на 75 (видео)

Стефан Димитров завършва Теоретико-композиторски и диригентски факултет в БДК (днешната НМА “проф. Панчо Владигеров”) през 1977 г. През 90-те години заема отговорни ръководни постове:...

Ретроспективна изложба в Националната галерия: 90 години от рождението на Васил Чакъров

Ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 - 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез...

ЯН ФЛЕМИНГ | Цигари, алкохол и много книги…

Роден е на днешния ден, 28 май 1908 г. в Мейфеър, Лондон в семейството на консерватора и член на парламента Валънтайн Флеминг. Учи в...