„Златен ритон“ – онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тазгодишното издание на фестивала е достъпно само чрез интернет

25-ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе изцяло онлайн от 4 до 10 декември 2020 на сайта https://zlatenriton.bg, съобщават организаторите.

В конкурсната програма са селектирани 12 анимационни и 24 документални филма.

Фестивалът ще бъде открит онлайн на 4 декември от 19:00 часа с кратка церемония, в която ще бъде представена състезателната програма и показана копродукцията „Берлин. Да прескочиш стената” с режисьор Жан Бержерон, съпродуцент Костадин Бонев и с финансовото участие на Националния филмов център.

Журито, които ще оценява анимационната и документална програма е с председател режисьорът Михаил Мелтев и членове: Олга Маркова, кинокритик; Веселина Божилова, журналист; Андрей Цветков, режисьор и Димитър Стоянович, сценарист.

В дните на 25–ото издание на „Златен ритон” са организирани ежедневни онлайн пресконференции, на които екипите на филмите ще се срещнат с водещи кинокритици. Филмите от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им за прожекция.

По този начин ще запазим усещането за споделено гледане като в киносалон и ще съхраним макар и дистанционно топлия фестивален дух, отбелязват организаторите.

Цялата информация за журито и филмите от конкурсната програма и съпътстващата „Открити хоризонти“ може да бъде открита на сайта та фестивала – https://zlatenriton.bg Всички текущи промени ще бъдат коментирани на страницата Златен ритон във „Фейсбук“.

Организатор на фестивала е Националният филмов център с подкрепата на Министерството на културата и община Пловдив.

На заглавната снимка: БЕРЛИН. ДА ПРЕСКОЧИШ СТЕНАТА – документален филм на Франция/Канада/България. Сценарий и режисура: Жан Бержерон; оператор: Никола Вене; композитор: Тиери Дюре

Една изключителна 155-километрова обиколка на Берлинската стена, каквато е била през 1987 г., благодарение на уникален видео архив, заснет от канадския оператор Патрис Масене и останал заключен 30 години.

Във филма са възпроизведени няколко от невероятните бягства. Целта е публиката да преосмисли истинските мащаби на Стената на срама, както и нейното политическо поражение.

Жан Бержерон e канадски документалист – сценарист и режисьор. Филмoграфията му включва филмите “Демокрацията на наивника” (2016), “Останки в Унгава”, (2015), “Троянският кон на Кремъл” (2014), “Мистерията Атлит Ям” (2012).

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Честваме 89 години от рождението на поета Владимир Башев

Представители на Националния литературен музей ще поднесат цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София. Институцията, призвана да пази литературната памет,...

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество, който генерират, докато летят, сочат данни от проучване, цитирано от АФП. Дневните и нощните пеперуди са...

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите...

За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието ~ Александър Дюма-баща

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и...

Прощално

ПРОЩАЛНО На жена ми Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин. Не ме оставяй ти отвън на пътя – вратите не залоствай. Ще влезна тихо. Кротко...