Топ 5 на шедьоврите в Британския музей (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ето какво предлага на посетителите един от най-големите музеи в света

Британският музей е основан на днешния ден, 5 април, през 1763 година в Лондон. Само през 2013-а вратите му са прекрачили 6,7 милиона души (предишният рекорд е бил 5,9 милиона през 2008 година). Рекордната посещаемост се дължи до голяма степен на някой наистина оригинални и уникални изложби като „Изкуството на Ледената Епоха“ и „Животът и смъртта в Помпей и Херкулан”, която е видяна от близо 471,000 души (третата най-популярна изложба на Британския музей след „Съкровищата на Тутанкамон“ от 1927 година и „Първият Император: Теракотената Армия на Китай“).

Освен временните изложби, които привличат стотици хиляди посетители, Британският музей има и постоянни изложби, които също заслужават внимание. Ето 5 от най-значимите:

Резултат с изображение за british museum The Parthenon Sculptures

1. The Parthenon Sculptures (Скулптурите на Партенона)

Закупени от Лорд Елджин през 1816, тези уникални скулптури оцеляват сред руините на Партенона през пети век пр. Хр в храм на Атина, поставени високо над града на скалата на Акропола. Те са източник на продължителен дипломатически спор между Великобритания и Гърция, тъй като Британският музей отказва да върне скулптурите. Тези 75 метрови скулптурни фризове са най-голямото съкровище на Британския музей.

Резултат с изображение за british museum The Oxus Treasure

2. The Oxus Treasure (Съкровището на Оксус)

Това съкровище от 180 златни и сребърни предмети датира от времето на Персийската империя от 5 век пр. Хр. И е може би най-прекрасната запазена колекция от произведенията на Ахаменидите. Един от най-изящните предмети е великолепно изработена колесница с четири коня. Едва през Ренесанса, по времето на Челини, златарското изкуство достига същите висоти, както през апогея на Персийската империя.

Резултат с изображение за british museum The Rosetta Stone

3. The Rosetta Stone (Розетският камък)

Този плосък черен къс базалт тежи около 750 килограма. Уникалният къс история изобразява три текста – два на древноегипетски и един на старогръцки. Благодарствен надпис, направен през 196 г.пр.Хр към Птоломей V Епифан от египетските жреци. От 1802 година се намира в Британския музей.

Резултат с изображение за british museum The Lewis Chessmen

4. The Lewis Chessmen (Шахът на Люис)

82 уникални шахматни фигури, изработени от бивни на моржове и китови зъби, сътворени в края на 12 век и открити на плажа на ветровития остров Люис през 1831 година. Различните фигури изобразяват най-престижните членове на обществото и вероятно са били изработени за средновековен Норвежки крал, като символ на неговата суверенна власт (по това време островът е част от Кралство Норвегия).

Резултат с изображение за british museum Mummy of Katebet

5. Mummy of Katebet (Мумията на Катебет)

Не е лесно да се избере най-забележителната и ценна египетска мумия в Британския музей. Една от най-прекрасните датира от времето на Осемнадесетата династия Тива и изобразява уважаван певец, който изпълнява храмови ритуали.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...