8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд, а сред най-прочутите му заглавия са „Ромео и Жулиета“, „Хамлет“, „Макбет“, „Крал Лир“ и много други.

Той обаче е известен и с това, че е измислил много нови думи в английския език. Или ако трябва да бъдем по-точни: 1700! Направил е това, като е променял съществителни в глаголи, глаголи в прилагателни, обединявал е думи, които не са били използвани по такъв начин преди това, добавял е наставки и представки на вече съществуващи думи, и дори е създавал изцяло нови думи от нищото.

Kabinata.com представя 8 от измислените думи на Шекспир:

Addiction (пристрастеност)

Използвана за първи път в `Отело`, Действие II, Сцена II

Пристрастеност е, когато вашето тяло или мозък развива силна нужда за определени субстанции или химикали, до степен те да започнат да взимат връх над живота ви или да не се чувствате сякаш можете да се справите без тях. Например, някои хора се пристрастяват към цигарите, алкохола, определени наркотици или дори кафето.

 Cold-Blooded (студенокръвен, хладнокръвен)

Използвана за първи път в `Крал Джон`, Действие III, Сцена I

Да сториш нещо „хладнокръвно“ означава, че не си ядосан или разстроен докато го вършиш. Използва се за да се опишат действия, които изглеждат по-страшни, защото човека е спокоен през цялото време докато ги извършва. Например, хладнокръвен убиец е някой, който планира да убие друг човек (и го прави), а не някой, който убива друг по време на спонтанно сбиване или спор.

Bedazzled (заслепен)

Използвана за първи път в `Укротяване на Опърничавата`, Действие IV, Сцена V

Ако сте заслепен от някой или нещо, това означава, че сте толкова изумен или впечатлен, че ви е трудно да го видите ясно. Като да гледате в ярка светлина или диаманти.

Belongings (принадлежности, лични вещи)

Използвана е за първи път в `Мяра според Мяра`, Действие I, Сцена I

Принадлежностите (Belongings) са неща, които ви принадлежат, както и неща, които са ваши. Глаголът belong (принадлежа) е съществувал и преди Шекспир, но той измисля ново съществително име – belongings (принадлежности, лични вещи).

Eventful  (динамичен, изпълнен със събития)

Използвана за първи път в `Както ви харесва`, Действие II, Сцена VII

Ако опишете нещо като динамично или наситено със събития в англ.език (Eventful), това означава, че се случват много неща. Често хората използват думата като по-нежен начин за да опишат нещо, което е много стресиращо или драматично. Като например:

– Как мина венчавката на сестра ти?

– Динамично. Чичо ми се сби и баба падна върху сватбената торта.

Assassination (убийство, политическо или поръчково убийство)

Използвана за първи път в `Макбет`, Действие I, Сцена VII

„Асасинейшън“(в тр.) е убийство, което е предварително планирано. Обикновено това е убийство на политик или друга публична личност, която е убита по политически причини. Като например, убийството на JFK.

Scuffle (сборичкване, леко сбиване)

Използвана за първи път в `Антоний и Клеопатра“, Действие I, Сцена I

Scuffle е леко сбиване, от което никой не е сериозно пострадал. Шекспир всъщност не е измислил думата, защото вече я е имало под формата на глагол. Той просто е бил първият, който я е използвал като съществително име.

Uncomfortable (неудобно, некомфортно)

Използвана за първи път в „Ромео и Жулиета“, Действие IV, Сцена V

Това е пример за една от многото думи, които Шекспир е „изобретил“, добавяйки представката „un“ на дума, която вече съществува. Некомфортно е просто не комфортно (Uncomfortable – “not comfortable”). Бихте могли да я използвате за да опишете нещо, което е физически неудобно. Като например: „Това легло е много некомфортно“. Или бихте могли да опишете ситуация, която ви кара да се чувствате притеснени, като например: „Баща ми продължава да се опитва да говори с мен във връзка с проблеми, които ме карат да се чувствам некомфортно“.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...

Пер Лагерквист: Животът е празен, ако я няма любовта

Пер Фабиен Лагерквист e шведски поет, драматург и есеист, роден на 23 май през 1891 година в малкия град Векшьо, провинция Смоланд, Южна Швеция....