Джейн ФОНДА на 86: Очарованието в „трето действие“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Актриса, модел, писател, продуцент, активист и филантроп. И дъщеря на американския актьор Хенри Фонда. Джейн се превръща в легенда и пример за подражание на няколко поколения жени по целия свят. И продължава да го прави дори днес, въпреки възрастта – тя приема годините не като бреме, а като „възход на човешкия дух, който ни води към мъдрост и към истинското ни „аз”.

Джейн Фонда е двукратна носителка на наградата „Оскар“ и три пъти е печелила „Златен глобус“. Невъзможно е да не си припомните поне един от незабравимите й образи на големия екран. Тя е и политическа активистка, феминистка и основателка на течения във фитнеса и аеробиката. Открито се обявява против войната във Виетнам и по-късно в Ирак, но Холивуд не посмява да я развенчае. Решава да прекрати актьорската си кариера през 1991 г., но през 2005-а, след третия си развод с Тед Търнър, се завръща в киното. Тогава публикува и автобиографията си. Днес Джейн Фонда живее в Атланта, Джорджия, и както сама твърди, е по-щастлива отвсякога

Нека си припомним какво мисли и вдъхновява „бабата на Холивуд“, както закачливо я наричат, споделено в различни нейни интервюта:

За възрастта: „Ние все още живеем в старата парадигма, представяща живота като арка. Тази стара метафора – раждане, разцвет в средата на живота, угасване и немощ. По-подходящата метафора за възрастта според мен е стълбата. Възход на човешкия дух, който ни води към мъдрост, цялостност и истинското ни ”аз”… Знаете ли, вече бях на шейсет, когато разбрах, че мога да бъда такава, каквато съм, и това е правилно. Възрастта ми помага да не си губя времето, а да взимам правилните решения.”

За секса: „Мисля, че когато една жена става по-зряла, сексът става по-добър. Отчасти защото тя вече не се притеснява за глупости. Тя вече не е на този „пазар”. Тя познава тялото си. Тя знае какво иска. Тя не се страхува да пита за него. Ако нещо не се получава, какво от това?”

За грешките: „Аз обичам грешките, защото това е единственият начин да се научи нещо. Вие не се учите от успехите. Никой не се учи от наградите. Учим се само от раните, белезите, грешките, провалите. Това е истината.”

За бизнеса с видеоуроци: „Всички DVD-та на пазара са за млади хора, които могат да се огъват свободно, както и аз някога можех. Мислех си, кой по-добре от мен може да го направи? Записах пет диска с тренировки с Джейн Фонда, които са предназначени за жени на 50-70 или повече, и за тези, които никога не са тренирали, дори да са по-млади. Всичко е по-бавно и по-лесно. Това е много по-безопасно и в същото време полезно.”

За книгата си „Prime Time“: „Хората все още мислят за възрастта с ужас. Аз открих, че когато не си наблюдател, а участник, всъщност не е толкова лошо. Така че реших да направя проучване. Прекарах четири години в пътешествия из страната и четейки проучвания за други страни. Събрах всичко, което исках да знам, и всичко, което исках да кажа на читателите за това как да се подготвят за последната трета от живота и как да минат през този период, който аз смятам за най-доброто време от живота.”

За душата: „Ние всички сме родени с душа, всички без изключение, но понякога духът ни се разпада под тежестта на изпитанията, насилието, жестокостта, пренебрежението. Може би нашите родители са страдали от депресия. Може би са обичали не нас, а нашите постижения. Може би все още изпитваме болка от раните. Може би ни се струва, че отношенията ни са останали незавършени. Затова и ние се чувстваме незавършени. Вероятно нашата задача е да постигнем желаната завършеност…”

За израстването: „Повярвайте ми, възрастта не е това, което очаквах. Минах през много депресии. Когато наближавах 50-я си рожден ден, всяка сутрин се събуждах и първите ми шест мисли винаги бяха негативни. Бях уплашена. Мислех си: „О, Боже мой. Превръщам се в своенравна старица.“ Сега, когато съм в средата на „третото действие”, осъзнавам, че никога преди не съм била толкова щастлива. Преизпълва ме чувство на благополучие. За мен беше откритие, че когато остаряваш, не всичко е както изглежда отстрани, страхът стихва. Вие разбирате кой сте, може би повече отвсякога. Пикасо е казал: „Нужно е много време, за да станеш млад.”

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...