С 9 знакови филма на Бергман КИНОМАНИЯ празнува 100 години от рождението на режисьора

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ретроспективата може да се види от 8 до 14 ноември

Специална селекция с някои от най-емблематичните филми на великия шведски режисьор Ингмар Бергман ще могат да гледат почитателите на тазгодишната Киномания. Прожекциите са непосредствено преди официалното начало на кинопанорамата – между 8 и 14 ноември и ще могат да се видят в кината „Люмиер Лидл”, Одеон, Дом на киното и G8.

Общо 9 филма на официално обявеният за „най-добър кинорежисьор на всички времена” ще покаже Киномания 2018.

Начало на ретроспективата ще даде „Вълшебната флейта” (8 ноември, 19:00 часа, кино „Люмиер Лидл”) – пищна екранизация по популярната операта на Моцарт.

В програмата присъства и „отличеният с куп награди и номинации, включително „Златна мечка” от фестивала в Кан’58 „Поляната с дивите ягоди” (9 ноември, 18:30 часа, кино „Люмиер Лидл”), за който Уди Алън казва: „Спомням си, че още от първия кадър, определено предизвикващ безпокойство, до последния едър план, изпълнен със спокойствие, бях с пресъхнала уста и лудо биещо сърце. Кой може да забрави такива образи? Часовникът без стрелки, спряната погребална кола, ослепителното слънце и лицето на стареца, поставил в ковчега собствения си труп – това бяха щрихите на майстор, чийто персонален стил и сложна тематика го правеха сравним с най-големите европейски писатели”.

Селекцията включва и „Шепот и викове” (10 ноември, 17:00 часа, кино „Люмиер Лидл”), чиято основна тема е болката, смъртта, изкуплението и утехата, вплетени в съдбата на три сестри и тяхната прислужница. За този филм Вим Вендерс споделя, че е плакал като дете и отново е почувствал „носталгия по всичко, скрито зад външността”.

След изключителните заглавия в ретроспективата са и „Да не говорим за всички тези жени” (10 ноември, 18:45, кино „Люмиер Лидл”), първият цветен филм на Бергман, който е комедия; „В присъствието на клоуна” (11 ноември, 15:30 часа, кино „Люмиер Лидл”); както и „Лице срещу лице” (11ноември, 17:45 часа, кино „Люмиер Лидл”) с участието на прекрасната Лив Улман, който насочва поглед върху вътрешната криза на психиатърка, открила внезапно, че не познава голяма част от самата себе си.

Сред предложенията на Киномания са и „Из живота на марионетките” (12 ноември, 18:15 часа, кино „Люмиер Лидл”), който се фокусира, по думите на самия режисьор, върху това как „как две човешки същества, които са болезнено свързани с любов, в същото време се опитват да се отърват от оковите на обвързаността”.

Не е за изпускане и „Сарабанда” (13 ноември, 18:15 часа, кино „Люмиер Лидл”) – последният филм на легендарния режисьор, който е продължение на “Сцени от един семеен живот” и е посветен на покойната съпруга на режисьора – Ингрид. В центъра на тъжната, но вълнуваща история е темата за изгубената любов и бездната между поколенията. Филмът е създаден на усамотения остров Форьо, където Бергман прекарва последните години от живота си.

Резултат с изображение за bergman films

Емблематичният „Сцени от един семеен живот” също ще бъда показан в рамките на фестивала, но ще има прожекция единствено в кино „Одеон”.

Сред заглавията, свързани с творчеството на Ингмар Бергман, които Киномания ще покаже, е и филмът „Островът на Бергман” (14 ноември, 18:30 часа) с режисьор и продуцент – Мари Нюрерьод.

В този филм Бергман за пръв път показва своя свят на изолирания и тайнствен балтийски остров Форьо. Заедно с документалистката Мари Нюрерьод той предлага поглед към своя живот и дългата си кариера в киното, театъра и телевизията. Този филм съдържа откъси от най-добрите му творби, както и уникални работни моменти от личния му архив.

Подробни анотации за филмите, за творческия състав, наградите и номинациите може да откриете на kinomania.bg и на ndk.bg.

Билети за филмите вече са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Честваме 89 години от рождението на поета Владимир Башев

Представители на Националния литературен музей ще поднесат цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София. Институцията, призвана да пази литературната памет,...

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество, който генерират, докато летят, сочат данни от проучване, цитирано от АФП. Дневните и нощните пеперуди са...

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите...

За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието ~ Александър Дюма-баща

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и...

Прощално

ПРОЩАЛНО На жена ми Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин. Не ме оставяй ти отвън на пътя – вратите не залоствай. Ще влезна тихо. Кротко...