90 балона с мисли на Радичков литват към небесата

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В Монтана почитат мъдреца от Калиманица с поредица от събития

Утре се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков. Писателят ще бъде почетен с различни прояви в Монтана (родом той е от близкото село Калиманица). Планирани са краеведска конференция и документална изложба.

Днес, в двора на училището, което носи неговото име, се събраха деца, за да рисуват врабчетата от света на Радичков. Учениците, които вече са описали света на писателя в есе, ще бъдат отличени с награди.

„През годините много често сме правили кратки драматизации по „Ние, врабчетата“, рисували сме ги, изработвали сме ги от материали. Учениците познават Радичков и неговите врабчета“, споделя директорката на училището Станка Костова-Сретениева.

„В това ги възпитаваме – да обичат литературата, да обичат родния край както Радичков го е обичал и да се вслушват в мъдростите, които той е казал“, допълни тя.

Свързано изображение
Портрет на Радичков, автор Румен Първанов

Ежегодно в училището пишат есе по мисъл на Радичков. „И всяка година има участници. От по-големите ученици, разбира се. Но това означава, че те разбират посланията на мъдреца“, коментира Станка Костова-Сретениева.

Тази година конкурсът е на областно ниво. Озаглавен е „Светът на Йордан Радичков“. По темата са писали 13 деца, като три са от училището.

В училищното фоайе и по коридорите има мисли на Радичков, „за да могат учениците, минавайки, и гостите на училището да си ги четат и да си вадят някаква поука за себе си“, разказа още училищният директор.

Сега за годишнината в училището са подредили и изложба с детски илюстрации към произведения на Радичков. Рисували са 100 деца от различни възрастови групи.

На рождения ден на писателя – 24 октомври, 90 балона с цитати от негови произведения ще полетят към небето.

Източник: БНР; Заглавна снимка: Портрет на писателя от Георги Ковачев – Гришата

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...