В един от колбасите, продавани у нас, има повече вода
Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа. През последните седмици експерти от агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечни и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на агенцията д-р Любомир Кулински.
„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.
Къде са разликите?
В Западна Европа една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България – захар. Натурален сок, продаван в Германия, съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България, съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от колбасите, продавани на българския пазар, има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.
Вредни ли са продуктите, продавани в България?
„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.
Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.
Източник: novatv.bg
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/