Музей в Амстердам отваря врати с голяма изложба на Кандински

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Музеят H’ART в Амстердам, известен преди като Ермитаж на Амстел, отваря отново врати с голяма изложба, посветена на творчеството на Василий Кандински, предаде ДПА.

Експозицията включва над 60 произведения на пионера на абстрактното изкуство. Тя поставя началото на международно сътрудничество с „Центъра Помпиду“ в Париж, който е предоставил творбите за изложбата на Кандински, каза директорът на H’ART Анабел Бирни.

Експозицията проследява живота на художника от ранните му фигурални творби, през импресионизма до абстрактните картини с геометрични форми, с които е най-известен.

„Историята на живота на Василий Кандински е и история на абстрактното изкуство“, казва кураторът на изложбата Биргит Бьоленс.

Роден в Москва през 1866 г., Кандински преживява криза, война, революция и лични неуспехи до края на живота си във Франция през 1944 г.

Кандински израства в царска Русия, но напуска през 1896 г. след кратка кариера като адвокат, за да стане художник в Германия, установявайки се в Мюнхен.

Художникът става германски гражданин. Кандински е съосновател на групата „Синият ездач“. През 1933 г. бяга от нацистите в Париж и приема френско гражданство.

Изложбата, посветена на Василий Кандински, ще бъде открита от крал Вилем-Александър днес.

Музеят H’ART е преименуван след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Бившият Ермитаж на Амстел в Амстердам прекъсва връзките си с музея Ермитаж в Санкт Петербург.

В бъдеще той ще работи съвместно с „Центъра Помпиду“, Британския музей в Лондон и Музея за американско изкуство „Смитсониън“ във Вашингтон.

Композиция 8, Кандински. Илюстрация: Пиксабей

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Искам да му лазя по нервите, да ме ревнува, да ме прегръща…

Иска ми се да върна времето, да сбъдна сънищата, да го слушам как говори по телефона. Да му приготвям ужасна вечеря, да поръчвам тайно...

Чеслав Милош: Успокойте се. И добрите ви дела ще бъдат изгубени в забрава…

Чеслав Милош се ражда на днешната дата, 30 юни, през 1911 година. Той е полски писател, преводач и критик от световна величина. Удостоен с...

Женско сърце лесно се топли ~ Николай Хайтов

Сборникът „Диви разкази“ достига огромен за размерите на България тираж и досега има десетки издания както у нас, така и по света. Творчеството на Николай...

Мълчание насред любовта

"- Просто знам – каза тя и стисна ръката ми по-силно, докато изминахме в мълчание няколко пътеки. – Разбирам ги аз тези неща и...

Джакомо Леопарди: Доброто лекарство против душевна скръб е времето

Джакомо Леопарди е италиански поет-романтик, философ-моралист. Идва на белия свят на 29 юни през 1798 г. в градчето Реканати, Мачерата, в аристократично католическо семейство....