Пазарите – екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”.

На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика” ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта.

Проектът „Изчезващия пазар като културен феномен“ включва документални филми на Ваня Иванова, Силвия Пешева, Стефан Стефанов, Ина Владимирова и Екатерина Минкова.

Основни герои са Мариана Вълканова – дългогодишен музикален оформител и звуков дизайнер на филми и Георги Проданов. Разказът протича през тяхната работа и коментари по записа или възстановяване на звука на пазара в различни периоди.

“Пазарите са тема, която може да се развива в много посоки. Пазарът е кръстопътно място на стоки и отношения. Натоварен е с различни смисли и е много ясна картина на времето”, разказва в “Радиокафе” Екатерина Минкова

“Позагубихме връзката с настоящето, говорейки си повече за злободневие и затова връзката към миналото е нещото, което приземява нещата”, допълва Георги Проданов. За снимките той разказва, че повечето са направени от чужденци, които са минавали през страната ни и са били силно привлечени от пазарите ни.

Сн. Мариана Вълканова
Сн. Мариана Вълканова
“Виждаме моментна снимка на едно минало, което няма как иначе да бъде разказано и то минало, през очите на други хора. От тази гледна точка, благодарение на това усложнено наше ежедневие, сме в ситуация да преживеем последните век и половина и в интернет, и в архивите”, посочва той.

Паметта за местата и съвременните им измерения, ще бъде събудена и от звуков ъгъл у тези, които помнят пъстротата на пазарите и ще пробуди любопитство и почти 3D изживявания, за онези, които не помнят. Най-интересните и емблематични пазарски лафове и импровизации, ще бъдат организирани по теми като аудиофайлове.

Този подход има стойност и като документ за историята на киното. Ще бъде пооткрехната и завесата към професията на Мариана Вълканова, а зрителите ще научат как се е записвал звукът в киното през времето.

Сн. Мариана Вълканова
Сн. Мариана Вълканова
Проследено е развитието на Женския пазар още от времето, когато пазарът е бил естественото тържище пред Джамията, характерно за типичния османски град, през периода на европеизирането на столицата по време на Княжество България и изместването му, където е сега и продължава да бъде екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа.

Разказът е разгърнат чак до днешни дни, когато той става и място за творческа провокация, включително с новите събития, организирани там, като Weekend паzар, Нощ на пазара, Винтидж пазар и други.

Източник: БНР

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Това ми стига

АЛИКАНТЕ Един портокал на масата. Роклята ти – на пода. A ти – в леглото ми. Прекрасни мигове на настоящето. Свежестта на нощта. Топлината на моя живот. Жак Превер АRTday.bg  

Даниел Дей-Луис се завръща на снимачната площадка

Трикратният носител на „Оскар“ Даниел Дей-Луис реши да се завърне на снимачната площадка, за да участва в режисьорския дебют на сина си. 67-годишният британски актьор...

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Колекционерски брой на „Биограф“ с Ален Делон

Специален възпоменателен брой на „Биограф“ с корица, посветена на Ален Делон, отдава последна почит на един от най-харесваните актьори на всички времена, който се...

Димчо Дебелянов – 108 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...