„Есенни театрални срещи“ в Русе предлага на публиката досег с любими артисти и писатели

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фестивал „Есенни театрални срещи“ ще се организира в Русе от утре до 13-и октомври (неделя). В него ще представим не само театъра, но също литературата и киното, а русенци ще могат да разговарят с любими артисти и писатели на предвидените „Срещи с автограф“. Това каза в интервю за БТА председателят на сдружение „Кауза Пещера“ Катя Костова, която е основен организатор и творчески директор на фестивала.

Началото ще бъде поставено утре следобед със среща – разговор с писателката Здравка Евтимова. След това Русенският театър ще представи спектакъла „Странна случка с куче през нощта“ – на режисьора и директор на културния институт Боян Иванов.

Изложбата „Васил Гендов между театъра и киното“ ще бъде открита на следващия ден. Доц. д-р Александър Донев ще представи списанието „Проблеми на изкуството“, на което е главен редактор, и ще разговаря с публиката.

Програмата включва и спектакъла „Моята вечер, твоята нощ“ – на режисьора Димитър Коцев – Шошо, с участието на актьорите Александър Сано и Мартина Апостолова. След представлението зрителите ще имат „Среща с автограф“ с тримата творци.

Разговор с писателите Маргарита Петкова и Добромир Банев е предвиден за 10-и октомври (четвъртък). Тогава ще бъде представен и моноспектакълът „Кармен“ на Драматичния театър в Скопие – с участието на Биляна Драгичевич Пройковска и под режисурата на Деян Пройковски. След представлението двамата творци ще разговарят със зрителите.

Програмата на 11-и октомври (петък) включва моноспектакъла „Червена звезда, блок 28“ с участието на Мария Касимова-Моасе и разговор с нея, както и представлението на Пловдивския театър „Ръкомахане в Спокан“ – на режисьорката Елица Йовчева.

Фестивалът ще отбележи 80-годишнината на Цветана Манева и 90 години от рождението на Татяна Лолова

Документалният филм „Последният спектакъл“, посветен на 90-годишнината на Татяна Лолова, представянето на книгата „Татяна Лолова – от А до Я“ – с модератор Георги Тошев, както и срещата на публиката с него са предвидени за 12-и октомври (събота). По-късно същия ден русенци ще могат да видят спектакъла на Русенския театър – „Опит за летене“, на режисьора Недялко Делчев.

Програмата в последния ден от фестивала – 13-и октомври (неделя), включва документалния филм „Цветана Манева през времето“, посветен на 80-годишнината на актрисата. Модератор ще бъде Георги Тошев, с участието на актрисата Мариана Крумова. След това е предвидена и среща на публиката с Цветана Манева, а фестивалната вечер ще завърши със спектакъла „Честит рожден ден, Цветана“ – на режисьорката Яна Борисова.

Русе заслужава да има такъв фестивал, който да се превърне в традиция

„Решихме фестивалът да се организира в Русе, защото градът е културно средище на театъра, киното, музиката, литературата. Отделно, тук всяка година се провежда и един от най-хубавите фестивали за класическа музика у нас – „Мартенски музикални дни“, каза Катя Костова.

Тя обясни, че съорганизатор на „Есенни театрални срещи“ е Община Русе.

„Фестивалът се финансира от Министерството на културата и по програма „Култура“ на Община Русе, а малко преди да поставим началото на подготовката му, привлякохме към организацията и Русенския театър, който да ни съдейства и партнира по време на фестивалните дни на местна почва“, обясни Костова.

Тя каза още, че съвместно с Община Русе е разработена и програма за привличане на ученици и студенти, които да посещават „Срещите с автограф“.

„По тази причина започваме много силно със Здравка Евтимова. Тя има произведение, което е включено в учебниците в Америка. Затова искахме да направим тази лична среща на учениците с нея. После, разбира се, е и срещата с поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев, като ще направим и литературен спектакъл по техни текстове“, обясни Костова.

Тя добави, че при организирането на фестивала е било много важно да има събития със свободен вход, които да привлекат в залите младите, както и тези хора, които не ходят всеки ден на театър или на кино.

„За всички нас е ясно, че в Русе има публика, която е възпитана в годините да посещава големи културни форуми, като мисля, че този фестивал беше чудесно допълнение към културния живот на града“, каза още Костова.

Тя обясни, че акцент в програмата на „Есенни театрални срещи“ е отбелязването на 80-годишнината на голямата актриса Цветана Манева и 90 години от рождението на Татяна Лолова (1934 г. – 2021 г.).

„Всъщност във всички следващи издания на фестивала оттук нататък, които ще се организират в Русе, ще отличаваме годишнина на български актьор, свързан по някакъв начин и с Русе. И да, вече почти сме подготвили програмата за второто издание догодина, като сме разговаряли и с Община Русе. Искаме този фестивал да се превърне в традиция“, каза Катя Костова.

По думите й личната среща на зрителите с любимите си артисти и със съвременни драматурзи ще направи много за създаването на по-устойчива общност от хора с културни интереси. Отделно, Русе е граничен град и около него – в по-малките населени места, няма подобен вид фестивал.

Фестивалите са много важни за възпитанието на младите

„Фестивалите изграждат мост между хората и артистите. Трябва да ги има, защото са много важни за възпитаването на младата публика. Например, какво прави младият човек – стои вкъщи в „ТикТок“ и в други социални мрежи, но живият контакт все повече бяга от него. А фестивалът обединява“, казва Катя Костова.

По думите й това е и целта на „Есенни театрални срещи“ – да се приобщят хората от малките населени места около Русе и от тези градове, в които няма подобен вид фестивали, за да се утвърди с годините традиция за вътрешен културен туризъм.

„Това, което правим с Община Русе, е нещо много важно. Ние имаме много събития, на които входът е свободен, и други с билети на изключително достъпна цена, за да може да дойдат повече хора. Всъщност, ако се утвърди традиция за вътрешен културен туризъм, ще се създадат културни навици и ценности и ще има по-широк достъп до културна и качествена проява.

Фестивалът „Есенни театрални срещи“ е един от инструментите за развитие на вътрешен културен туризъм у нас“, каза още Костова.

Тя посочи за пример и социологическо проучване, свързано с достъпа до култура.

„Става дума за резултатите от национално представително изследване, проведено от социологическа агенция „Маркет Линкс“ през януари 2023 г. по поръчка на сдружение „Фабрика за идеи“ в рамките на проекта „Право на култура“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Според него 52 процента от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г., а най-високият процент от посещавани събития е заведение с жива музика“, каза Костова.

Тя цитира и други данни от изследването, според които 41 на сто от запитаните са заявили, че не са прочели нито една книга през 2022 година, а само 0,10 процента от българите са отговорили, че са посещавали фестивали повече от 12 пъти през същата година. Над 80 процента от анкетираните на възраст повече от 50 години не са ходили нито веднъж на кино през 2022 година.

Заглавна снимка: Катя Костова, личен архив

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Ша ти сложа шапката аз на тебе“ – паметен знак на актьора Кирил Господинов във Варна

Паметен знак на актьора Кирил Господинов беше открит във Варна, по повод 90 години от рождението му. Инициативата за създаването му е на дъщерята...

Едгар Алън По: Да не си страдал никога, означава никога да ни си бил щастлив

Считан за първият автор, въвел разказа като литературна форма, и създател на детективския жанр в литературата, Едгар Алън По има отредено място в сърцата...

„Клопка“ на Надежда Косева от 1 ноември в кината

След като откри 28-ия София Филм Фест, през тази година, дойде и моментът за представяне на „Клопка“ в кината в цялата страна. Филмът на...

Теди Москов на 64: С думите можеш да излъжеш, с тишината – не

Аз не репетирам, не се подготвям, идвам на репетиции и се чудя какво да правя и както тръгне. Така работя. Дори и германците го...

Да си самотен в този град, където всичко е нетрайно… ~ Александър Геров

Александър Геров се ражда на 15 май 1919 г. в София. Пише от малък, негови стихове са публикувани първо в ученически издания, а по-късно...