Найден Тодоров: „Есенни театрални срещи“ ще се превърне в част от културния живот на Русе

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Страхотно начало на Международния театрален фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“ – препълнена зала, прекрасна игра на актьорите в „Странна случка с куче през нощта“, бурни аплодисменти и благодарна публика. Така започна снощи театраният маратон в Русе, който се провежда до неделя в пространствата на Доходното здание.

На сцената в Голяма зала начало на събитията дадоха главният организатор от сдружение „Кауза Пещера“ Катя Костова, директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Боян Иванов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и министърът на културата Найден Тодоров, който пристигна специално за откриването.

„Есенни театрални срещи“ се финансира от Министерството на културата и по програма „Култура“ на община Русе. Програмата за тази година включва чествания на две големи български актриси – 80-годишнината на Цветана Манева и 90-годишнината от рождението на Татяна Лолова.

Боян Иванов приветства дошлите в театъра на първия спектакъл в програмата и представи Катя Костова. Тя емоционално заяви, че Русе е любимият и град и затова е решила фестивалът да бъде именно тук, на брега на Дунава и благодари на Община Русе и персонално на зам.-кмета Енчо Енчев, който също бе в залата, за топлото посрещане, и акцентира върху програмата до неделя. „Започнахме много силно със срещата със  Здравка Евтимова, на която присъстваха и много ученици. Следващата е с поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев“, обясни Костова. Срещата с автограф с обичания поетичен тандем е в четвъртък от 17 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.

Кметът Пенчо Милков даде началото на Международния фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“

Голяма част от събитията са с вход свободен, а в програмата на последния ден от фестивала – 13-и октомври, е включен документалния филм „Цветана Манева през времето“, посветен на 80-годишнината на актрисата. След това ще има и среща с публиката на самата Цветана Манева, а фестивалната вечер ще завърши със спектакъла „Честит рожден ден, Цветана“ под режисурата на Яна Борисова.

Кметът на Русе заяви, че фестивалът е достойно събитие за културните традиции на града и от своя страна благодари на Министерството на културата и на маестро Найден Тодоров, че докато е министър, Русе винаги е бил любима негова дестинация.

„Днес имаме първо издание на един нов фестивал, доказващ за пореден път, че Русе е културната столица на България. За мен най-ценното, което ще се случи са срещите с хората. Защото тези срещи са онова, което създава отношението към изкуството“, каза при откриването министър Найден Тодоров. „Убеден съм, че този фестивал ще се превърне в част от културния живот на Русе“, допълни Тодоров. „Приятно гледане и успех на фестивала“, пожела той.

Фестивалът ще продължи до 13 октомври и е отворен за всички, които искат да се насладят на театралното изкуство.

ARTDAY.BG

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Имай вяра! Върви напред! ~ Томас Едисън

Във времето, в което живеем, ние приемаме електричеството за даденост. Само сто години са изминали обаче от времето, когато хората започват да го използват....

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...