Джо ДЖОЙС – художникът с боксови ръкавици (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Сребърният медалист от „Рио 2016” мечтае за собствена галерия и самостоятелна изложба

Джо Джойс, боксьорът от отбора на Великобритания, който спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Рио, всъщност е академичен художник, разказва „ArtPrice”. Той се състезава в супертежка категория, но е завършил… Middlesex University в Лондон през 2009 г. със степен бакалавър по изящно изкуство.

Новият №1 на боксовия ринг във Великобритания ​​е интелигентна, очарователна фигура, вдъхновяваща се както от Мохамед Али и Ленъкс Люис, така и от Пабло Пикасо и Ван Гог. Със сигурност е странно, меко казано, да откриеш боксьор, с когото свободно да си поговориш за творчеството на още един от неговите примери за подражание – американеца Жан-Мишел Баския, за неоекспресионизма и за примитивизма в творчеството му.

Резултат с изображение за joe joyce paintings

Любовта към изкуството Джойс наследява от родителите си. Баща му Филип – шотландец, роден в Ирландия – е реставратор на антики, а майка му Марвел – масажист по професия, с нигерийски корени – е доста сръчна в моделирането. „Татко рисуваше, а мама беше добра в грънчарството – споделя Джойс. – И двамата обичаха изкуството, а аз се насочих към него още в училище. Там имах добри учители, които ме насърчиха да кандидатствам за стипендия от фондация за изкуства в университета.”

Любимата си творба Джо Джойс създава в малко студио в южен Лондон – апартамент, където живее с майка си. Става дума за маслен портрет на Мохамед Али в реални размери. „В началото започвах да рисувам първо с молив, но сега действам направо с четката. Имам оферти за откупка на картината на Али, но засега не ми се иска да се разделям с нея. Въпреки че един ден мога и да я предложа на търг.”

Боксьорът художник е създал и портрети на Брус Лий, Майкъл Джексън, сестрите Уилямс и Бионсе, но предпочита да абстрактната живопис. „Идеята на фотореализма според мен е да направиш картината по-интересна, отколкото е снимката, по която се работи. В това отношение наистина харесвам Пикасо. Ранните му работи са удивително точни преди да се обърне към символизма”, коментира Джойс.


Живот между боксова круша и платна

Боксьорската си кариера той започва чак на 22. Посещавал фитнес залата на университета и бил поканен за спаринг партньор. „Боксът веднага ме грабна. Знаех си, че мога да бъда добър в това. Хареса ми, че този спорт има толкова много аспекти, толкова много и различни режими за усъвършенстване и тренировка. А когато печелиш – уау! Такова удоволствие можете да получите само когато съдията вдига ръката ви за победа.”

После идва и рисуването. „Досега боксът беше на първо място – добавя спортистът артист. – Целта ми не беше просто спечеля, но и да поддържам непобеден рекорд през сезона. Дадох всичко от себе си, тренирах правилно, затова в Рио бях направо разочарован. Е, среброто не е толкова зле, но очаквах злато. Явно не е било писано. Въпреки че в момента съм се съсредоточил върху бокса, в моментите, когато тялото ми не може да поеме повече, се опирам на моето изкуство. Винаги съм готов да взема четката. Последната ми мечта е един ден да мога да си позволя голямо студио и да направя самостоятелна изложба.”

Свързано изображение

Наставникът на Джойс в Middlesex – Стив Мъмбърсон, доцент по живопис и графика, разказва, че Джо започва „като художник, който основно се интересува от създаване на автопортрети, след това и на портрети на други боксьори, американски и британски”.

Джойс учи и един семестър в университета в Сакраменто, Калифорния, САЩ. „Когато се върна оттам, творчеството му стана по-интуитивно, неговата палитра ставаше все по-ярка – допълва Мъмбърсон. – Знаете ли, Джо Джойс е един скромен млад мъж извън ринга и пълен професионалист на него. И към живописта подхожда със същата огромна ангажираност.”

Впрочем първият спорт, по който се увлича Джойс, е ръгби. Паралелно с това тренира плуване, но най-големи успехи печели като лекоатлет. Цялото си детство и юношество посвещава на дългия и тройния скок. В тези дисциплини мечтае да се реализира на олимпийски игри. На 18 години обаче получава тежка травма на глезена и, макар възстановен, не успява да възвърне предишното си ниво в скачането.

Джо Джойс започва да тренира бокс на 22 години

Принуден да зареже трапа с пясъка, Джо пробва силите си в хвърляне на чук и дълго бягане, но и там постигнатото не го удовлетворява. Пътува до Китай, за да усвои основите на кунг-фу. А когато става на 22, решава, че боксът е неговото призвание. Причината? Като новак в студентския спортен клуб побеждава доста по-опитни на ринга и треньорите го съветват да продължи: „Боксът е най-тежкият спорт, в който съм пробвал себе си. Той ми даде увереността, че един ден мога да се кача на олимпийската стълбица.”

За Джо идеалният ден е този, който прекарва в художествена галерия. Боксьорът Джойс продължава да мечтае за олимпийско злато, а художникът Джойс – да открие собствен арт салон и да направи самостоятелна изложба.

Свързано изображение

„Обичам да рисувам върху платно с маслени бои. От дете обожавам Пикасо. Бях пристрастен към неговите творби, заради него отидох да уча изобразително изкуство в университета”, признава Джо Джойс. На днешния 16 септември той навършва 31 години. Със сигурност няма да зареже рисуването, но има намерение да влезе и в професионалния бокс. Явно изкуството при него върви заедно със спорта.

На заглавната снимка – Джо Джойс и една от творбите, рисувани в апартамента, където спортистът художник живее със своята майка

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жан Габен и Марлене Дитрих – любов до последен дъх

На днешната дата, 17 май, през 1904 година се ражда Жан Габен – мъжът, в когото Марлене Дитрих остава влюбена до края на живота...

Ъруин Шоу: Луди има навсякъде, даже и в лудницата

Ъруин Шоу е псевдонимът на американскя писател, драматург и сценарист от еврейски произход Ъруин Гилберт Шамфоров. Роден е на 27 февруари през 1913 година...

Джим Хенсън – мъжът с душа на дете

На 24 септември 1936 година в Грийнвил, щата Мисисипи, се ражда Джеймс Мори Хенсън (Джим Хенсън), "бащата на Мъпетите", най-прочутият кукловод и майстор на...

Алис Мънро: Това е животът. Не можеш да го победиш.

На 92 години почина писателката, носителка на Нобелова награда за литература, Алис Мънро. Тя запази дискретния си начин на живот независимо от множеството литературни признания,...

Световноизвестен цигулар се възхити от най-новите акварели на Вежди Рашидов

Световноизвестният български цигулар Марио Хосен, който е за няколко дни в София, вчера гостува специално в Арт галерия Vejdi и успя не само да...