Забраняват се вафлите и чипсовете в училище

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Най-чаканата промяна в училище скоро ще бъде факт. Слагат край на чипсовете и вафлите в школските бюфети.

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане.

В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони, предаде Фокус.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400 g кисело или прясно мляко и най-малко 35 g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шопенхауер: Не говори на приятеля си това, което не трябва да знае твоя враг

Определят го като „философ на песимизма“ и един от големите мъдреци на всички времена, което доказват книгите му „Афоризми на житейската мъдрост“ и „Изкуството...

Анди Уорхол: Любовта във фантазиите струва повече от преживяната любов (видео)

Анди Уорхол се ражда на 6 август през 1928 година в Питсбърг, Пенсилвания. Той е провокативен не само в живота, но и в работата...

Жана Николова-Гълъбова: Щастлив е човек, когато живее с мисълта, че е обичал хората

Жана Николова-Гълъбова беше изключителна личност. Истински аристократ на духа, от когото човек можеше само да се учи. И да се възхищава на нейната неумора...

Равновесие – стихотворение от Надежда Захариева

РАВНОВЕСИЕ от Надежда Захариева В твоя поглед внезапно се стъмва. Бръчка мълния сбира за миг двете вежди. И бурята гръмва. И настига ме първият вик. Върху мене, във малката стая, гръм...

Поклонението пред цигуларя Георги Тилев ще бъде на 22 февруари

Опелото пред Георги Тилев - един от плеядата ярки български инструменталисти, родени през 40-те години на XX век, който почина в края на месец януари, ще...