Александър Дюма-баща: Истинската любов винаги прави мъжа по-добър

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Шегите на съдбата понякога са доста удачни. Доказателство е срещата на френския генерал със синя кръв Томас-Александър Дюма (син на маркиз Дьо ла Пайетери) и дъщерята на един обикновен гостилничар Мария-Луиза Елисавета Лабуре – именно от тяхната страстна любов се ражда един от най-плодовите писатели на планетата, Александър Дюма-баща. Автор на десетки романи, пътеписи, есета, статии, пиеси и т.н., той официално е признат за най-четен и най-продаван френски автор. Негови исторически и приключенски книги като „Кралица Марго”, „Граф Монте Кристо” и „Тримата мускетари” са преведени на почти всички езици, вдъхновили са създаването на повече от 200 филма, оставят без дъх поколение след поколение читатели по целия свят.

Дюма-баща е роден през 1802 г. в град Вийер  Котре, департамент Ен, Франция. Едва четиригодишен, бъдещият прочут романист остава сирак. В дома им почти няма пари, но има много книги. И хлапето чете всичко, което привлече погледа му. Фантазията му развиват и многобройните мамини разкази за бойните подвизи на неговия баща под командването на Наполеон. Оттам е и тази неустоима страст към приключенията, които, вече пораснал, ще описва в своите романи.

Александър Дюма-баща е и отличен пример за това как човек може да се препитава с писане. На 20 години той се премества в Париж и започва работа в Пале Роял като секретар на могъщия тогава орлеански херцог Луи-Филип. А в свободното си време пише статии за списания и театрални пиеси. Нашумява още с първата си самостоятелна пиеса „Дворът на Анри III” (1829) и последвалата я „Кристина”. И много скоро решава да се посвети само на писателска дейност. Живее разточително и често харчи повече, отколкото печели, понякога изпада във финансови кризи, но до последно остава верен на литературата. Умира на 5 декември 1870 г.

Творчеството на Дюма-баща вълнува и днес не само с приключенския си дух, а и със своята актуалност. Въпреки огромния си успех като писател и благородническото си потекло, той изпитва негативите от смесената кръв, която носи (баба му по бащина линия е тъмнокожа робиня). През 1843 г. той завършва романа „Жорж”, в който описва проблемите на расовата дискриминация и колониалната политика. А лозунгът, който и до днес повтарят много хора по света, е лозунгът от романа му „Тримата мускетари”: „Един за всички и всички за един!”

Резултат с изображение за Alexandre Dumas, père

Предлагаме ви още избрани цитати от Александър Дюма-баща:

„Моите мечти нямат граници – аз винаги искам невъзможното.”

„Злословието и клеветата нямаше да имат такава сила, ако глупостта не им проправяше път.”

„Само ненавистта ни кара да вършим толкова глупости, колкото и любовта.”

„Колкото и добре да говориш, ако приказваш прекалено много, в крайна сметка ще започнеш да говориш глупости.”

„Мъжеството винаги предизвиква уважение, дори ако това е мъжеството на врага.”

„Който е страдал дълго, трудно вярва на щастието си.”

„Всяко нещастие има две лекарства – времето и мълчанието.”

„Удобният случай идва с времето си, скъпи мой. Той е като постоянно удвояваща се миза: колкото повече се заложи, толкова повече ще спечелиш, щом знаеш да чакаш.”

„Рядко в малко момче може да се забележи обещание за мъж, но почти винаги в момиченце може да се види заплаха за жена.”

„Сърцето на жената е създадено така, че колкото и да е пресъхнало от предразсъдъците и изискванията на етикета, в него винаги остава едно плодородно и живо място – това, в което Бог е заключил майчината любов.”

„Нощните часове са тягостни за тези, които чакат или не спят.”

„Хора, които никога за нищо не питат, са най-добрите утешители.”

„Жените никога нямат такава сила, както след поражение.”

„Никога не бъди изключение. Ако живееш сред безумци, трябва да се научиш и ти да бъдеш такъв.”

„В политиката няма хора – има идеи; няма чувства – има интереси. В политиката не убиват човека, а отстраняват препятствия.”

„Жените притежават безпогрешен нюх, те имат алгебра на собствените си изобретения, с помощта на които могат да ви обяснят всяко чудо.”

„Човекът е най-егоистичното от всички животни, най-самолюбивото от всички живи създания! Той е уверен, че е единственият, за когото свети слънцето, земята се върти и смъртта покосява. Мравка, проклинаща Бога, изкачила се на стрък трева!”

„Никое приятелство не може да издържи на изобличаването на тайна, особено когато тя уязвява самолюбието.”

„Жената е свещена. Жената, която обичаш, е двойно по-свещена.”

„На всички е известно, че пияните и влюбените имат свой ангел-хранител.”

„Ревността е глупаво чувство, което избуява като плевел, ако не се изтръгне от корен.”

„На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго.”

„Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.”

„Не дървото изоставя цвета, а цветът напуска дървото.”

„Приятелството е звезда, а любовта е само свещ. Ще възразите, че има различни видове свещи… но каквито и да са те, така или иначе изгарят. А звездата свети вечно.”

„Моят баща е едно голямо дете, което получих, когато бях съвсем малък.”

„Как могат малките деца да са толкова интелигентни, а възрастните – толкова глупави? Изглежда, че образованието причинява това.”

„До деня, когато Господ ще удостои човека да му разкрие бъдещето, цялата човешка мъдрост се включва в тия две думи: „Чакай и се надявай!” Най-велик, най-силен и главно най-ловък е този, който умее да изчаква.”

„Вие ме обичате, следователно, аз няма какво повече да ви искам и съм най-щастливият човек на света, но вие сама знаете, че на щастието винаги липсва нещо. Адам сред Рая не е бил напълно щастлив и е отхапал онази злополучна ябълка, вселила в нас непреодолимото любопитство, което ни кара цял живот да тичаме подир неизвестното.”

„Щастието заслепява повече и от гордостта.“

„Животът е буря. В един момент те напича слънцето, а в следващия те запраща в скалите. Това, което показва дали си мъж, е какво ще направиш когато дойде бурята.”

„Моралните рани имат една особеност – може да са скрити, но никога не се затварят.”

„Разликата между предателство и патриотизъм понякога е само въпрос на дати.”

„Хората търсят съвети, само за да не ги следват. И ако ги следват – да има кого да обвинят накрая.”

„Ученето не те прави научен. Има хора, които знаят, и хора, които разбират. За първото се изисква памет, а за второто – философия.”

„Щастието е като онези места в приказките, чиито порти се пазят от дракони. Трябва много да се борим, за да го постигнем.”

„Един ден работата на човек може да свърши, но образованието – никога.”

„Истинската любов винаги прави мъжа по-добър, независимо каква жена я вдъхновява.”

„Мошениците са за предпочитане пред слабоумните, защото понякога си взимат почивка.”

„Ако Бог е принуден да живее живота, който е отредил за хората, то той би се самоубил.”

„Всички обобщения са опасни.“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...

Едуар Мане – художникът извън шаблона (видео)

На днешния ден, 30 април, през 1883 година, Едуар Мане напуска светът на живите, за да се пренеса в незабравата. Като приятел на Бодлер е...

Актьорът Руси Чанев ще получи „Аскеер“ за цялостен принос към театъра (всички номинирани)

Академия "Аскеер" обяви номинациите си за театралните награди за 2023 г., които по традиция ще бъдат връчени на 24 май в театър "Българска армия"....

Никол Кидман получи награда за цялостни постижения в киното (снимки/видео)

Актрисата Никол Кидман получи наградата за цялостни постижения на Американския филмов институт. На церемонията в "Долби тиътър" в Лос Анджелис Морган Фрийман обяви, че...

Ева и Адолф – брак и обет за вярност, часове преди смъртта

На 29 април 1945 г. Адолф Хитлер се жени за Ева Браун в Берлин и в завещанието си посочва за свой приемник адмирал Карл...