Проектът за нова зала на „Сфумато“ среща отпор от живеещите в квартала

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ожесточението между театрали и живеещи наоколо софиянци принуди представителите на Столичната община да се включат в спора

Разширението на сградата на театър „Сфумато“ е с готов проект и по процедура се проведе второ, последно, обществено обсъждане с живеещите в съседните кооперации във вторник вечерта.

Режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, основатели на „Сфумато“, актьорите Малин Кръстев и Татяна Лолова и театралът Рашко Младенов заедно с проектанта на разширението, наречено пристройка, арх. Миряна Йорданова, трябваше да убедят съседите, че с новата зала ще се гордее цяла България.

„Такава модерна зала и сцена няма у нас. Всички сегашни са строени преди повече от 50 години“, обяви Иван Добчев. Новата сцена е с 9 сегмента, които могат да се движат вертикално. Техническото оборудване ще е от най-ново поколение, добави Маргарита Младенова.

„От 3-годишна мечтая за този проект! Строят се банки, молове, бензиностанции, но сега ще има нов театър! Искам повече деца да израснат с театър“, започна словото си Татяна Лолова, но мигновено беше прекъсната от негодуващи гласове на „съседите“: „Вие къде живеете? Защо не се построи там, като толкова много искате?“

Лолова онемя и си седна на мястото.

Проектантът арх. Миряна Йорданова очерта параметрите на бъдещата сграда – тя ще е върху имот, публична държавна собственост, с площ 4.6 дка. В него сегашната сграда на „Сфумато“ е 750 кв.м и разширението е още 1700 м. Старата зала със 120 места (която е изградена в сградата на бившата обществена баня „Подуяне“) остава, а ще се изгради пристройка (към задната част на сегашната постройка и във височина) с нова зала за 225-250 места. Ще има и 11 гримьорни. В момента актьорите се гримират за представление в тоалетните, „опитваме се да приложим европейски стандарти“, подчерта арх. Йорданова и добави, че „Сфумато“ ще се утвърди като международен център за театрално новаторство.

Живеещ наблизо запита: „С тези нови 250 места в театъра ще дойдат десетки коли и ние тогава къде ще паркираме?“ В този момент Рашко Младенов възмутено извика: „Тук са дошли за обществено обсъждане хора само защото няма къде да си паркират колите!“ Млада жена не се трогна от забележката, а отвърна:

„Обичам театъра, но тук виждам проект за 6-етажен мол. Става дума за демагогия – не мога да разбера защо трябват 7000 кв.м за театър, а мястото е парк! Да стане 2000-3000 кв.м – да“, продължиха да атакуват живеещите наоколо. Проектантът напомни, че застроената площ ще е общо 2500 кв.м, което е доста по-малко от разрешеното за този имот.

Ожесточението между театрали и живеещи наоколо принуди представителите на Столичната община да се включат в спора. Макар Министерството на културата да е възложител на проекта, общината ще даде разрешение за строеж и затова проектът първо трябва да бъде одобрен от нея. Лорита Радева, председател на общинската комисия за околна среда, обяви, че визата за проектиране трябва да се приеме от нейната комисия, тъй като се предвижда изсичане на дървета от парка. Тя напомни, че Столичният общински съвет вече е дал зелена светлина за разширението на театъра, но проектът трябва да се съобрази с екологичните изисквания.

Млада жена, живееща на близката ул. „Силистра“, обясни притеснението си, че новият градеж ще е висок 17 м и буквално „като китайска стена“ ще затисне малката уличка, а и гледката към парка.

Проектът предвижда от ул. „Силистра“ проход през театъра към парка. „Търсили сме максимално приобщаване на всички хора към сградата. В нея ще има и театрален център за деца“, каза проектантът.

„Казвате, че ви е било тясно, но и сега имате ресторант в театъра, който умирисва квартала“, бе следващият аргумент на живеещите наоколо.

Оказа се, че в новия, по-широк вариант на „Сфумато“ не се предвижда ресторант и това е било ясно и на предишното обсъждане през април. „Обсъждането не е само поставяне на въпроси, а трябва да се чуят и аргументите на подкрепящите проекта – над 300 театрали, поети, директори на международни форуми. Това е част от обсъждането и не съм съгласна то да няма значение“, опита се да върне спора в културната сфера Маргарита Младенова.

„Това не е нова сграда, а идея от 10 години. В началото с много труд и помощ от 40 театъра, наши и чужди, първо банята стана театър със 120 места. Но нямаме склад за декорите, нямаме гримьорни. В новия проект също няма никакъв лукс, а и старата зала остава като камерна. Всъщност това ще е едно помещение с няколко зали“, обясни Маргарита Младенова с желание да върне общественото обсъждане към значимостта на новия проект.

От другия лагер се изправи архитект, който обяви, че проектът е от 2015 г., а оттогава се е променила наредбата за проектиране на сгради за култура и образование и той вече не отговаря на новите изисквания. „Как може за 250 души да има само 4 тоалетни“, запита живеещият наблизо архитект.

Амелия Гешева, зам.-министър на културата, отговори, че проектът е бил изработен според всички критерии на оперативните програми на ЕС, защото се очаква финансиране от там. Той ще струва 13 млн. лева, като 2.6 млн. лв. са съфинансиране от националния бюджет.

Малина Едрева, която ръководи общинската комисия по култура и образование, предложи проектантите да изготвят по-добра визуализация на проекта си, за да могат хората по-лесно да разберат всичко и да отпаднат страховете. „Не мога да повярвам, че за културен институт се налага да водим битка!“, не скри объркването си тя и настоя да се организира ново обществено обсъждане с гражданите, макар по процедура това да бе последно.

Ако идеята й не се възприеме от враждуващите страни, процедурата е проектът за преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ да се внесе в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община. Там главният архитект на София Здравко Здравков трябва да прецени дали наистина „гърбът“ на новата пристройка на театъра, който гледа към ул. „Силистра“, ще създава проблеми на живеещите там, макар да е спазено отстоянието от 17 м, както е по норматив. След това проектът трябва да се гласува в Столичния общински съвет, както и на разширен съвет на възложителя – Министерството на културата. Едва след това при одобрение ще се извърви процедурата по разрешаване на строителството.

Автор: Асен Тонев за Дневник

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...