В Бургас продължават снимките на филма, вдъхновен от живота и творчеството на Петя Дубарова

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Екипът обещава предпремиерата да се състои на 4-ти декември, когато се навършват 40 години от смъртта на поетесата

На 4-ти декември т.г. се навършват 40 години от смъртта на поетесата Петя Дубарова. В Бургас се снима филм за нея. Продуцентът на лентата Николай Урумов съобщи, че на всяка цена филмът „Петя на моята Петя“ ще бъде завършен дотогава и предпремиерата му се предвижда за тази дата.


На снимачната площадка

Амбицията на екипа е бургазлии първи да видят продукцията, като се предвижда прожекция и на празника на града – 6-и декември. В културния календар на община Бургас цялата година е посветена на поетесата Петя Дубарова, с литературни и музикални събития. Специалният рецитал на конкурса „Бургас и морето“ тази година също ще бъде с песни по нейни текстове.

Снимките на филма „Петя на моята Петя“ са главно в Морската градина, моста в Бургас, плажовете на Солниците, Иракли и Поморие. През другата седмица снимачният екип влиза в бургаското училище „Св.св. Кирил и Методий“, където ще бъдат снимани важните сцени от ученическото битие на персонажите.

Противно на очакванията, филмът не е биографичен за Петя Дубарова, а разказва историята на съвременно момиче, повлияно от житейския и творчески път на поетесата.

„Искахме да разкажем позитивна история, а не тъжна, затова как едно момиче си отива“, казва продуцентът на филма Николай Урумов.

Резултат с изображение за александра костова актриса
Александра Костова

В главната роля, на съвременната Петя, ще видим Александра Костова, която зрителите помнят като малката Мая от лентата „Маймуна“. В ролята на поетесата, с която момичето от настоящето ще има духовно общуване, влиза младата актриса Алиса Атанасова.

Резултат с изображение за алиса атанасова актриса
Алиса Атанасова

В екипа на филма участват повече от седем кинофамилии. Според Урумов това се е случило, без да е търсено, и го намира за хубав знак.

Автори на сценария са две заклети почитателки на стиховете на Петя Дубарова – Нели Димитрова („Love.net“, „Възвишение“, „Връзки“, „Домашен арест“, „Скъпи наследници“) и Валентина Ангелова („Под прикритие“, „Домашен арест“, „Скъпи наследници“). Двете подчертават, че това няма да е биографичен филм, но въпреки това бургаската поетеса ще бъде претворена на големия екран.

Режисьор на заглавието е Александър Косев.

За заснемането на „Петя на моята Петя“ община Бургас подкрепя екипа със сумата от 125 хиляди лева. Филмът е спечелил и субсидия от Националния филмов център в размер на 400 хиляди лв.

На заглавната снимка: Петя Дубарова

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ленард Коен дойде, пя и тръгна към неизвестното (видео)

Ленард Коен е роден на 21 септември 1934 г. в Монреал, Канада. Баща му – полският евреин Натан Коен, и майка му – имигрант...

Джордж Р. Р. Мартин: Всеки полет започва с падане

Джордж Реймънд Ричард Мартин е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата...

Очарованието е невидимата част от красотата ~ София Лорен

Най-красивата италианка, превзела сърцата на милиони по света, напук на всички очаквания и правила продължава активна творческа кариера. По-младите звезди определено има за какво...

Арнолдо Дзоки, който пренесе флорентинската красота в България

Не е случайно, че част от най-красивите паметници и сгради, издигнати в България в края на XIX и началото на XX, са дело на...

Сър Уилям Голдинг: Най-великите идеи са най-простички

Сър Уилям Джералд Голдинг е английски романист и поет, носител на Нобелова награда за литература (1983). Роден на 19 септември 1911 г. в село...