В Русия снимат най-скъпата екранизация на „Майсторът и Маргарита“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Досега най-високобюджетният филм по руски класик е продължението на филма „Вий“ по повестта на Гогол

През пролетта на 2020-а в Русия ще дадат старт на снимките на нов филм по романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Още отсега се говори, че това ще бъде една от най-скъпоструващите продукции в историята на руското кино. По неофициални сведения, става въпрос за 800 млн. рубли.

Режисьорът Николай Лебедев е поканил за участие известни чужди актьори, но от екипа още не са оповестили кои ще бъдат изпълнителите на главните роли във филма. Продуценти на лентата са Игор Толстунов, Константин Ернст, Леонард Блаватник и Рубен Дишдишян, съобщава ТАСС.

Резултат с изображение за михаил булгаков
Михаил Булгаков

Шедьовърът на Булгаков е екранизиран нееднократно. Първата версия, по мотиви от романа „Майсторът и Маргарита“ е от 1971-ва година, и е на режисьора Анджей Вайда. Година след него излиза филм на режисьора Александър Петрович. През 1989 г. се появява първият 4-сериен телевизионен сериал на режисьора Мацей Войтишко. Юрий Кара снима филм през 1994 г., но поради конфликт между него и продуцента на филма, лентата излиза на екран чак след 17 години. През 2005-а своя филмова версия на романа, в сериал от 10 епизода, представя Владимир Бортко.

Да припомним също така, че много изтъкнати руски режисьори като Рязанов, Климов, Наумов, Биков и Таланкин са заявявали намерението си да направят филм по „Майсторът и Маргарита“ , но впоследствие по една или друга причина са се отказвали.


Съпругата на Булгаков

Вървят дори слухове за мистични причини като тази, че на един от горните режисьори му се явила насън съпругата на Булгаков и му казала да се откаже от идеята си?…

Кинокритиците в Русия често коментират темата, имало ли е досега успешна екранизация на филма по романа-шедьовър на Булгаков? Най-много критики понася Анджей Вайда, за филма му „Пилат и другите“, който според спецовете, изобщо не можел да се нарече екранизация по романа на Булгаков. В него има само една сюжетна линия, която е в косвена връзка с романа. Този си филм самият Вайда никога не е показвал в родината си Полша.

Първият руски филм по култовата книга е версията на режисьора Юрий Кара от 1994 г. – филмът, който излиза на екран 17 години след създаването си – чак през 2011-а.


Филмът на Кара

Последната и най-добра досега екранизация на романа, според повечето руски кинокритици, пък бил сериалът на Владимир Бортко, който разказва историята в 10 епизода. Те са създадени през 2005-а година и могат да се гледат в интернет.


Кадър от сериала

Каква е готовността за новата филмова продукция по екранизирането на „Майсторът и Маргарита“ на Николай Лебедев? – Готов е сценарият на филма. Отправени са покани към чуждестранни актьори за главните роли. Били напълно готови разкадровките и бележките на Лебедев в режисьорската му книга.

Дали тази много скъпа продукция ще оправдае разходите си? Международни кинокритици твърдят, че „в Русия киното никога не губи“.

Резултат с изображение за михаил булгаков маргарит

Досега, от екранизациите на руски класици в Русия, най-скъпият филм е продължението на филма „Вий“ /2014 г. / по повестта на Гогол – руско-китайска продукция със заглавието „Тайната на печата на дракона“, на режисьора Олег Степченко.

Премиерата на филма, с участието на Арнолд Шварценегер, Джеки Чан и Рутгер Хауер, вече се проведе в Китай, а в Русия е насрочена за септември.

Заглавна снимка: ТАСС – Работен кадър от новия филм

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Днес не трябва да се отказва помощ на молещите

На 18 октомври православната църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Тя е живяла в село Слатино. Била отвлечена от млад турчин, който бил...

Култовият „Оркестър без име“ тази вечер безплатно в кино „Одеон“ (видео)

Филмът „Оркестър без име“ ще бъде излъчен тази вечер в кино „Одеон“ като част от фестивала за българско класическо кино „24 през 2024“, съобщиха...

Имай вяра! Върви напред! ~ Томас Едисън

Във времето, в което живеем, ние приемаме електричеството за даденост. Само сто години са изминали обаче от времето, когато хората започват да го използват....

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...