90 балона с мисли на Радичков литват към небесата

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В Монтана почитат мъдреца от Калиманица с поредица от събития

Утре се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков. Писателят ще бъде почетен с различни прояви в Монтана (родом той е от близкото село Калиманица). Планирани са краеведска конференция и документална изложба.

Днес, в двора на училището, което носи неговото име, се събраха деца, за да рисуват врабчетата от света на Радичков. Учениците, които вече са описали света на писателя в есе, ще бъдат отличени с награди.

„През годините много често сме правили кратки драматизации по „Ние, врабчетата“, рисували сме ги, изработвали сме ги от материали. Учениците познават Радичков и неговите врабчета“, споделя директорката на училището Станка Костова-Сретениева.

„В това ги възпитаваме – да обичат литературата, да обичат родния край както Радичков го е обичал и да се вслушват в мъдростите, които той е казал“, допълни тя.

Свързано изображение
Портрет на Радичков, автор Румен Първанов

Ежегодно в училището пишат есе по мисъл на Радичков. „И всяка година има участници. От по-големите ученици, разбира се. Но това означава, че те разбират посланията на мъдреца“, коментира Станка Костова-Сретениева.

Тази година конкурсът е на областно ниво. Озаглавен е „Светът на Йордан Радичков“. По темата са писали 13 деца, като три са от училището.

В училищното фоайе и по коридорите има мисли на Радичков, „за да могат учениците, минавайки, и гостите на училището да си ги четат и да си вадят някаква поука за себе си“, разказа още училищният директор.

Сега за годишнината в училището са подредили и изложба с детски илюстрации към произведения на Радичков. Рисували са 100 деца от различни възрастови групи.

На рождения ден на писателя – 24 октомври, 90 балона с цитати от негови произведения ще полетят към небето.

Източник: БНР; Заглавна снимка: Портрет на писателя от Георги Ковачев – Гришата

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Писъците на леглото

,,Беше казал, че я обича. Вярно, че малко или повече тя изтръгна това признание от него, но беше искрен. Когато обаче човек обича някого,...

Маргарет ТАЧЪР: Не можеш да водиш, ако си част от тълпата

Датата 4 май 1979 година остава паметна в историята. За министър-предедател на Великобритания е избрана Маргарет Тачър. С това тя и първата жена в...

Толкова е глупаво да спреш да се надяваш…

Нобеловият лауреат Ърнест Хемингуей остава едно от най-блестящите имена в световната литература. Най-известното му произведение – „Старецът и морето“ – е една мъдра приказка...

Да живееш за друг

"Сега изведнъж видях, че можех да бъда нещо за някого, просто защото бях до него и той бе щастлив, просто защото бяхме заедно. Изговориш...

Радостта от живота се познава чрез скръбта

Днес е най-тъжният петък. Страстната седмица си отива в тишина, каквато подобава на Бог – заради мъките, поруганията и страданията Му. Най-тъжният петък слага край...