Агнета, русото изкушение на АББА (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес тя навършва 73

През март 1970 г. Агнета Фелтскуг, тогава на 19 години и телефонистка в автокъща в едно малко шведско градче, пуска хита „Om tårar vore guld“ („Ако сълзите бяха златни“). Парчето е в три четвърти, текстът шокиращо елементарен: „Птиците пеят, цветята цъфтят, / Всичко е както беше преди, / Но ти не си там …“ Гласът на сопраното обаче притежава твърдост, която далеч надхвърля възрастта й. И тази „железна нотка“ изстрелва песента на трето място в националния хит парад на Швеция. Въпреки това музикалната критика я сравнява с „лятна поляна“ и с „планински поток“.

За съжаление обаче в живота на Агнета не всичко е цветно и жизненародостно бълбукащо.

И когато през есента 1979 г. АББА излизат на стадиона „Уембли“ шест пъти, шест вечери подред, а Агнета Фелтскуг е представена от Бьорн Улвеус (едната буква „Б“ в прочутия състав и неин съпруг) като „мой добър приятел“ и „блондинката“, феновете на групата бързо разбират, че нещо не е наред. На хоризонта се вижда не само краят на квартета, но и краят на брака на Агнета и Бьорн. А обръщението „блондинката“ подсказва как ще бъдат разпределени ролите в групата занапред – в оставащите години до 1982 г. активна съвместна дейност. Мъжете – Бени Андершон и Бьорн Улвеус ще са композиторите и ще стоят на заден план, а Ани-Фрид Люнгста и Агнета Фелтскуг – тъмната чародейка и сияещата невинност – ще са на преден план.

Agnetha Fältskog

В крайна сметка и преди АББА Агнета Фелтскуг е разпознаваема – и като певица, и като композитор, и като продуцент. И след нея продължава творческата си кариера – издава няколко самостоятелни албума, но в края на 80-е слиза от сцената и заживява в уединение – извън светлините на прожекторите и светската шумотевица, като едва през 2004 г. издава албум в Англия „My Colouring Book“ („Моята книжка за оцветяване“). Начинът си на живот след звездното битие тя определя не като ограничение, а като свобода – възможност да остарява с достойнство.

Разбирането й за достойнството и честта се прокрадва още през 1981 г., когато в песента „Lay All Your Love On Me“ („Дай ми цялата си любов“) пее „една пораснала жена не трябва да се отдава толкова лесно“. Според музикалните критици това издавало ранимост и самоупрекване, а един от аргументите им бил, че припевът много напомня на популярно песнопение, изпълнявано в протестантските църкви.

АББА е създадена през 1972 г., а се разпада през 1982 г. след осем студийни албума. През 2017 г. четиримата се събраха отново, за да продуцират най-новия си албум Voyage от 2021 г., който беше подкрепен от синглите I Still Have Faith in You и Don’t Shut Me Down.

Техните цифрови аватари, известни още като „ABBAtars“, ще изпълняват най-големите хитове, както и парчета от Voyage по време на концерта, като група от 10 души на живо ще им акомпанират.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Имай вяра! Върви напред! ~ Томас Едисън

Във времето, в което живеем, ние приемаме електричеството за даденост. Само сто години са изминали обаче от времето, когато хората започват да го използват....

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...