В Помпей откриха фреска с 2000-годишна пица (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Смята се, че натюрмортът е вдъхновен от гръцкия ритуал на гостоприемството

Сред руините на древен Помпей е намерена впечатляваща фреска с натюрморт, наподобяваща пица, въпреки че в ястието изглежда липсват две основни съставки – домат и моцарела, а включва продукт, който подозрително прилича на ананас.

Фреската, която датира отпреди 2000 години, се появила по време на разкопки в района Regio IX на археологическия парк на Помпей, който е близо до Неапол, родното място на пицата. Картината е на стена в това, за което се смята, че е било коридора на къща, в пристройката на която имаше пекарна.

Фреската изглежда изобразява кръгъл хляб фокача върху сребърен поднос, служещ като опора за различни плодове, включително нар и вероятно фурма.

Въпреки това „ананасът“ в чинията изглежда вероятно е нещо съвсем друго, тъй като първият европеец, който среща този плод, е Христофор Колумб в Гваделупа през 1493 г.

Pompei, in un nuovo affresco emerge una pizza "ante litteram" - Le foto e  il video - Open

Експертите казват, че хлябът е подправен с подправки и билково сирене за мазане, което са яли още древните римляни. До хляба има чаша вино, заедно със сушени плодове, фурми, нар и венец от жълт арбутус.

Смята се, че натюрмортът е вдъхновен от гръцкия ритуал на гостоприемството и затова подносът представлява подаръци, които се предлагат на гостите като част от традиция, датираща от елинистическия период. Такива изображения са били широко разпространени в домовете на древния Помпей и близкия Херкуланум, които са били унищожени, когато вулканът Везувий изригва през 79 г. сл. Хр.

Въпреки това е необичайно да се намери такава фреска, съдържаща изображение на фокача.

Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк Помпей, каза, че фреската изглежда отразява контраста между „пестеливо и просто хранене“ и „лукса на сребърните подноси и изискаността на артистичните и литературни изображения“.

„Как да не помислим в тази връзка за пицата, която също е родена като „бедно“ ястие от Южна Италия, а сега е завладяла света и се сервира и в най-луксозните ресторанти“, казва Цухтригел.

Неапол е родина на маргарита, традиционната пица, състояща се от обикновена смес от домати, моцарела, пресен босилек и необработен зехтин, а идеята ястието да се гарнира с плодове вбесява много италианци.

Изригването на Везувий уби около 2000 души. Руините са открити през 16 век, като първите разкопки започват през 1748 г.

Pompei, in un nuovo affresco emerge una pizza "ante litteram" - Le foto e  il video - Open

Разкопките на Insula 10 в Regio IX, квартал на града, който е бил домакин на група от домове, работилници и пекарна, започнаха през февруари. Скелетните останки на три жертви, две жени и дете, бяха открити през май в пекарна, където се предполага, че са потърсили подслон. Открити са и стени с фрески, изобразяващи митичната сцена на Аполон и Дафне в едната и Посейдон и Амимон в другата.

Останките на други две жертви, за които се смята, че са двама мъже на около 50 години, бяха открити в друга част на обекта в средата на май. Смята се, че мъжете са били убити от земетресение, придружило изригването на Везувий. Смята се, че единият е вдигнал ръката си в опит да се защити от падаща стена. Наблизо са открити мъниста от огърлица и шест монети, две от които датират от средата на II век пр.н.е.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано каза, че Помпей “никога не спира да учудва”. „Това е сандък със съкровища, който винаги разкрива нови находки“, добавя той.

Източник: Zavedime.net

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...