Ан Болейн – кралицата, която загуби главата си

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Обвинена в изневяра и държавна измяна, години след смъртта си е почитана като мъченица

Бракът на крал Хенри VIII с Ан Болейн и последвалата три години по-късно нейна екзекуция са част от провежданата по това време в Англия политическа и религиозна реформация, започнала именно по повод увлечението на младия монарх по Ан. Тя остава в историята като втората съпруга на Хенри VIII, която той осъжда на смърт по обвинения в изневяра, инцест и държавна и измяна и обезглавява на 19 май 1536 г. Въпреки това, широко разпространеното мнение е, че тя е невинна и по-късно английските протестанти я почитат като мъченица.

Ан Болейн е дъщеря на сър Томас Болейн, по-късно първи граф на Уилтшър и Ормонд, и съпругата му лейди Елизабет Хауърд, но точната година на раждането й не е известна. Съществува любопитен слух, че момичето се родило с шест пръста на лявата ръка, което се считало за дяволски знак, но няма сигурни исторически данни за това. Младостта си тя прекарва във Франция като придворна дама на френската кралица и въпреки че не отговаря точно на критериите за красота на епохата, не страда от липсата на мъжко внимание поради изтънчния си моден вкус, танцовите си умения и веселия си характер. В същото време обаче враговете й я описват като разточителна, нервна, отмъстителна и злонравна.

Резултат с изображение за anne boleyn

Дебютът на Ан Болейн в двора се състои по времето, когато крал Хенри е женен за Катерина Арагонска, но нямат мъжки наследник, тъй като всичките им синове умират малки, което силно притеснява владетеля. В същото време сестрата на Ан – Мери – е любовница на монарха. Историческите сведения сочат, че през 1525 г. Хенри VIII вече е влюбен в Ан и започва да я преследва. Той засипва младата жена с десетки любовни писма и подаръци, но тя устоява на настоятелното му ухажване и отказва да стане негова любовница. Спорен е въпросът дали тя е направила това от скромност и добродетелност или от хитрост и амбиция, но е факт, че след това кралят започва да я желае още по-силно. Най-накрая той и предлага брак и тя приема, като единствената пречка на пътя им остава настоящата кралица и негова съпруга – Катерина Арагонска. Под предлог, че бракът им е бил незаконен и че това е причината да няма мъжки наследник, през 1527 г. Хенри иска от Ватикана анулиране.

Резултат с изображение за anne boleyn henry viii

През 1529 г. въпреки положените усилия английският крал все още не е получил от папата анулиране на брака си. Счита се, че пръст в това има Катерина, чиито племенник имератор Карлос V взима папата за заложник. Напрежението в английсия двор постепенно ескалира, подклаждано от заговори и борба за власт. Победител в битката излиза Ан Болейн, след като Хенри арестува за измяна най-верния си помощник и враг на рода Болейн – кардинал Улси – и прогонва Катерина Арагонска от двора.

След отказа на папата да разтрогне брака на английския монарх, Ан взима нещата в свои ръце и предлага на Хенри да отхвтрли папската власт и сам да оглави Църквата. Също така тя урежда свой доверен човек за мястото на кардинал Улси – това е Томас Кромуел, който става новият най-увжаван кралски съветник. С много усилия Ан успява да извоюва и подкрепата на Франция за повторната женитба на Хенри. Веднага след завръщането им в Англия, Хенри и Ан сключват брак тайно и след седем години чакане най-накрая са заедно. Официалната сватбена церемония е проведена на 25 януари 1533 г., когато Болейн вече е бременна. Коронацията на Ан Болейн като кралица на Англия през юни същата година е знак и за официалното скъсване на английската църква с Рим.

На 7 септември 1533 г. се ражда Елизабет I – дъщеря на Хенри Тюдор и Ан Болейн. Единственото, което помрачава щастието на кралското семейство, е наличието на Мери – дъщерята на краля от първата му жена Катерина – която храни нескрита омраза към своята мащеха. След краткото си царуване Мери ще остане в историята с прозвището Кървавата Мери заради избиването на хиляди протестанти. От своя страна Ан е покровителка на протестантите и реформата в английската църква.

Резултат с изображение за anne boleyn

Брачният живот на Ан Болейн обаче не е безоблачен. Тя преживява много тежко всяка една изневяра на Хенри, а той от своя страна не може да й прости неспособността да го дари със син. Той тълкува като предателство към него и втората неуспешна бременност на Ан, която завършва със спонтанен аборт през 1534 г. Следва втори аборт в деня на погребението на Катерина Арагонска – 29 януари 1536 г. Тази втора загуба се счита за началото на края на кралския брак, който Хенри обявява за прокълнат. По това време на сцената се появява Джейн Сиймур – бъдещата трета съпруга на английския крал и майка на сина му – Едуард VII.

През 1536 г. започва заплитането на заговора срещу Ан Болейн. Бившият й съюзник Томас Кромуел изтръгва с мъчения призанание от музиканта Марк Смийтън, че е бил любовник на кралицата. За друг нейни обожатели са набедени сър Хенри Норис, Уилиам Брертън и собственият й брат Джордж. На 2 май Ан е арестувана и затворена в Тауър. По време на процеса на 15 май от всички обвиняеми едиснтвено изтезаваният Смийтън се признава за виновен. Два дни по-късно Ан и Джордж Болейн са съдени поотделно в Тауър. Тя е обвинена в изневяра, инцест, магьосничество и държавна измяна. Още същия ден Джордж и четиримата останали обвиняеми мъже са екзекутирани. Ан Болейн също е призната за виновна и на 19 май 1536 г. е обезглавена.

След 1558 г. Ан е обявена за мъченица и героиня от английските протестанти, като като доказателство за нейната невинност предлагат факта, че нейната дъщеря Елизабет става кралица на Англия.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....