АЛБРЕХТ ДЮРЕР | Равният на Леонардо (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Отбелязваме 548 години от рождението на ненадминатия гравьор

Албрехт Дюрер е роден на днешния ден, 21 май, през 1471 в Нюрнберг. В семейство Дюрер има общо 18 деца – Албрехт е третото от тях. Баща му бил златар, и малкият Албрехт отрано започнал да изучава занаята и да помага. Талантът му на художник се проявил веднага и бащата се примирил с това, че от сина му няма да излезе майстор–занаятчия. През 1486 година става чирак на гравьора Михаел Волгемут – най-известният нюрнбергски художник, който  ръководи голямо ателие за производство на различни предмети на изкуството, най-вече ксилографии за книги.

Резултат с изображение за албрехт дюрер

След като завършва чиракуването си, по традиция той предприема пътешествие из Европа. След завръщането си се жени (бракът е уговорен от баща му и от него няма деца), отваря собствено ателие и започва да придобива известност. Славата му се дължи най- вече на майсторските гравюри, които прави. Император Максимилиян поставя творбите му под защита от копиране. Когато пътува за втори път до Италия, Дюрер е приет с почести. Среща се и със 70-годишния тогава Джовани Белини, за когото казва в едно свое писмо, че е най добрият в изобразителното изкуство. Славата му расте с всяка изминала година.

В този период той рисува множество портрети, поръчани му от гражданите на Нюрнберг, няколко автопортрета, поредица картини с религиозен сюжет. През целия си живот Дюрер пътува много. Навсякъде майсторът е приет с възхищение, а антверпенският съвет му предлага годишна заплата от 300 гулдена, чудесна къща като подарък, свободна издръжка и заплащане на всички негови обществени поръчки, за да го убедят да остане за постоянно в Антверпен. Князе, чужди посланици, учени като Еразъм Ротердамски, и творци му заявяват уважението си и го правят с удоволствие част от своята компания. Новоизбраният император Карл V му зявява своята кралска благосклонност.

Резултат с изображение за Albrecht Dürer Dresdener Altar

Albrecht Dürer  – Dresdener Altar

След пътешествието си до Холандия Дюрер страда тежко от малария, от която и умира внезапно на 6 април 1528 година, малко преди своя 57-и рожден ден. Симптомите на болестта си – между които и силно уголемяване на далака му – Дюрер скицира в едно свое писмо до лекаря си. До последния си ден е продуктивен.

Освен за картините, гравюрите, трактатите и дневниците си, като цяло той е считан за равен, ако не и по-значим от Леонардо Да Винчи. Дюрер е и безспорният „математик” сред творците от своето време – изучава математическите трудове на Евклид, дефинира специални дъги и показва нов и съвсем точен метод за тройното разделение на ъгъла. Днес се смята, че Дюрер не е приемал и обучавал ученици; по-скоро се лансира теорията, че в ателието си той е приемал обучени вече художници и творци като калфи, на които е помагал да се доразвият.

За най-голямо постижение на Дюрер в гравирането се смятат  три гравюри, изработени в периода от 1513-1514 година: „Рицарят, Смъртта и Дяволът“(1513), „Свети Йероним“ (1514) и „Меланхолия“ (1514). Столетия наред изкуствоведи, мистици и любители на загадките се мъчат да разберат какво е искал да каже Дюрер в своята творба „Меланхолия“. Някои масони я припознават като откровение за масонските идеи, защото има много елементи в графиката, които отговарят на масонската символика. Всъщност, меланхолията на художника е свързана със смъртта на майка му и с осъзнаването на преходността на човешкия живот и познание. Той го възприема и като жертва – получава познание в замяна на живота на майка си. И си задава въпроса: Струвало ли си е да получи мъдрост в замяна на душата си?

Резултат с изображение за албрехт дюрер
Гробът на Дюрер

В края на декември 2010 г. италианската полиция намери открадната през 1972 година картина на Албрехт Дюрер „Самоубийството на Клеопатра“. Платното е било открито абсолютно случайно – колекционерът, който искал да закупи картината се е обърнал към полицията с молба да провери произхода ѝ. При проверката се изяснило, че картината е крадена. При разследването полицията открила, че творбата на Дюрер се е пазила в частна колекция в дома на дизайнер от Рим.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...