Заслугата е на международен екип от учени от Дания, САЩ и Канада
Вече знаем, че шоколадът засилва желанието за секс, намалява умората, а похапването му преди тренировка подобрява постиженията. За него казват, че удължава живота ни с цяла година. Много хора започват деня с шоколадова закуска.
При умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от такова сериозно сърдечносъдово заболяване, каквото е мерцателната аритмия (учестено сърцебиене), съобщава научното списание „Харт“.
Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.
След това учените сравнили получените данни с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Това заболяване засяга милиони хора по света.
При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок – 23 на сто.
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/