ЛЮБОПИТНО | Защо без газовия метеоризъм животът е обречен на скука

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Или какво не знаем за балончетата в тънкостенната чаша с шампанско

Известно е, че всички живи същества, от човека до най-елементарния микроорганизъм, трябва да се хранят, за да живеят. В резултат от процеса на хранене, всички създават отпадъчни продукти в газообразна, течна и твърда форма. Сещате се, нали? Та кой не пръцка!

Резултат с изображение за champagne

Дори дрождите, използвани в производството и на най-скъпото шампанско, предизвикват този ефект. Когато тези микроскопични гъби извлекат енергия от захарта, използвайки процес, наречен ферментация, те произвеждат течност (алкохол) и газове (въглероден диоксид) като отпадъчни продукти. Съвсем като хората, а?

Свързано изображение

Именно на тези микроорганизми трябва да благодарим за алкохола и пак на тях – двойна благодарност! – за искрящото шампанско, тъй като то всъщност ферментира два пъти, за да се генерира достатъчно въглероден диоксид, тоест да образува достатъчно газове, пардон – мехурчета. Запечатани във вътрешността на бутилката, газовете създават огромно количество налягане – около три пъти по-голямо например от налягането в гумите на вашия автомобил, съобщава сайтът Chemistry Compound Interest.

Резултат с изображение за champagne

За да се запазят тези скъпоценни мехурчета, шампанското задължително трябва да се консумира в чаша тип „флейта“. Според изследването на Gérard Liger-Belair, Groupe de Spectrométrie Moléculaire et Atmosphérique (GSMA),Université de Reims Champagne-Ardenne, в една чаша шампанско има около 1 милион мехурчета, резултат от естествения метеоризъм на микроорганизмите.

Резултат с изображение за champagne

В заключение: Когато отново държите в ръка тънкостенна чаша шампанско, преди да отпиете, посмейте се от сърце на префърцунените консуматори около вас и си представете  физиономиите им, ако знаеха това, което знаете вие.

О, да, и пийте с мярка! Многото газове не са за подценяване.

Емилия Груева

Заглавна снимка: The Telegraph

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тъгата на Пинокио по Карло Колоди

Карло Лоренцини Колоди е роден на 24 ноември 1826 година във Флоренция. Колоди е псевдоним — име на красиво градче в Италия, в което...

Другата аз

ОГЛЕДАЛО Аз съм сребърна и точна. Без предубеждения. Това, което виждаш, поглъщам го веднага. В чистия му вид – без примес от любов или омраза. Не съм жестока,...

Стивън Бруст: Провалът води до зрялост, зрелостта води до успех

Стивън Бруст  е американски писател, но във вените му тече унгарска кръв. Известен е най-вече с романите си за наемния убиец Владимир (или както...

Нежната сладка реч е израз на истинска любов ~ Сай Баба

„Съществува само една религия, религията на любовта. Същестува само един език – езикът на сърцето. Съществува само една раса – расата на човечеството. Съществува...

Приключението не е извън човека, то е вътре в него ~ Джордж Елиът

Викторианската епоха нямаше да е същата без Джордж Елиът (Мери Ан Евънс). Английската писателка идва на белия свят на днешния ден, 22 ноември, през...