Близо 2000 артефакта от Британския музей вероятно са били откраднати или унищожени от сериен крадец

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Близо 2000 артефакта от Британския музей в Лондон вероятно са били откраднати или унищожени от един и същ сериен крадец, съобщиха „Дейли Мейл“ и агенция ТАСС, позовавайки се на в. „Телеграф“.

Заподозреният престъпник, за когото се смята, че краде от музея от години, вероятно е изнесъл предмети на стойност милиони британски лири.

Музеят отказа да обяви броя на липсващите артефакти публично, но в. „Телеграф“ съобщи, че по думите на някои източници от институцията броят на експонатите надвишава 1000 и е „по-близо до 2000“.

Британският музей отказа да разкрие информацията за изчезването на ценните артефакти в продължение на осем месеца, след като е сигнализирал на полицията през януари 2023 г.

Проф. Мартин Хениг, експерт по римско изкуство от Оксфордския университет, нарече сутуацията „напълно непростима“.

„Това е най-лошият случай на кражба, който съм виждал, защото включва не само продажба, а и унищожаване“, каза той за в. „Телеграф“ и добави, че въпреки че експонатите са малки, „те са били особено ценни в древността и ни дават повече информация за миналото от скулптурата“.

„Всичко това вече е предмет на полицейско разследване. Не можем да коментираме повече“, обясни представител на Британския музей.

Д-р. Итай Градел, експерт по римски антики, сигнализира за случая, след като е видял артефакти от стар музеен каталог, обявени за продажба в интернет. Датският учен твърди, че е предупредил Британския музей през февруари 2021 г.

Той предполага, че виновникът може да е взел и „нерегистрирани артефакти“ от музейната колекция, но „е станал толкова небрежен“, като е обявил два от тях (които са фигурирали в каталога на Британския музей от 1926 г.) за продажба в онлайн платформата „eBay“.

Миналият месец кураторът Питър Джон Хигс, който работи в музея в продължение на повече от 30 години, беше уволнен след като бижута, скъпоценни камъни и благородни метали изчезнаха от архивите. Хигс отрича всякаква вина.

Впоследствие стана ясно, че редица от артефактите са се появили в „eBay“ на изключително ниски цени. След тях беше част от римско бижу, изработено от оникс, която беше обявена за продан на сайта през 2016 г. на цена от 40 щатски долара. Експертите смятат, че тя всъщност струва между 25 000 и 50 000 долара.

Полицията продължава да разследва случая и до момента няма арестувани.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Петко БОЧАРОВ: България в цялата си история е страдала от идиоти

Петко Бочаров бе най-възрастният действащ журналист в България. Той самият се определяше като човека, преживял три Българии. Роден е на 19 февруари 1919 година в...

Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията ~ Михаил Горбачов

Михаил Горбачов се ражда на днешния 2 март през 1931 година. По-зрелите от нас помнят времето на неговата „перестройката“ и надеждата за промяна, която...

Да имаш виновник под ръка

"Разбира се, да имаш виновник под ръка, някого, към когото да насочиш силата на гнева си, е отворената врата, възможност временно да избягаш от...

Умен е този отговор, който прекратява въпроса ~ Елиас Канети

Елиас Канети – австрийски писател и драматург, е носител на Нобелова награда за литература през 1981 г. С нея той е удостоен за спомените...

Как Анна Линеа от Уисконсин написа книга за Баба Марта

Първи март е един от най-тачените български празници, както от малки, така и от големи. С него се поставя символичното начало на пролетта, с...