Боливия започна производство на бира от листа на кока

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Производство на нова бира от листа на кока е започнало в Боливия, но не е ясно дали тя някога ще бъде одобрена за продажба по света, съобщава АП, цитирана от БТА.

В квартал на столицата Ла Пас се разнася сладникавият аромат на кока, накисната в бъчви – това е лицензираната от властите дестилерия El Viejo Roble (“Старият дъб”), която от години произвежда алкохол от листа на кока, а сега се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока.

Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да приеме факта, че новата бира съдържа екстракт от издръжливите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина. Но неотдавнашното историческо решение на Световната здравна организация да проучи ползите от коката, които не са наркотични, съживи старите надежди на боливийските фермери, производители и търговци.

В рамките на Боливия, третият по големина производител на кока и на кокаин в света, древното листо вдъхновява духовни ритуали сред коренните общности от поколения насам. Напоследък ненаркотичната му употреба набира популярност сред заможните хора в страната, които се радват на изобилие от продукти, свързани с кока, включително новата бира на El Viejo Roble, която струва около 2 щатски долара бутилката.

„Бирата може да бъде горчива, но със сладкия привкус, който ѝ придаваме с кока, тя става по-вкусна“, казва Адриан Алварес, управител на дестилерията El Viejo Roble, където също така се произвеждат водка и ром с вкус на кока.

Обхватът на напитките на Алварес, както и на други продукти с кока, остава ограничен до занаятчийските пазари в Боливия и Перу – страни, в които листото от кока е законно, стига да не се използва за производство на кокаин. Що се отнася до останалата част от света, конвенция на Организацията на обединените нации засега класифицира листата на кока като наркотично вещество и налага пълна забрана върху тях.

Напоследък обаче властите в Боливия възобновяват десетилетния си стремеж не само да дестигматизират растението и да го направят легално за износ, като освен за бирата се създаде световен пазар и за кокаинов ликьор, сапун, шампоан, паста за зъби, брашно за печене и др.

Миналата есен СЗО обяви, че ще започне научен преглед на листата на кока, което е първата стъпка в дългия процес на декриминализиране на листата в световен мащаб. Назначеното ново проучване на СЗО ще разгледа и усилията на Боливия да комерсиализира коката, като определи максималното количество кокаинов алкалоид, което продуктите от кока могат да съдържат на световния пазар.

ARTDAY.BG

 

 

 

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...