Ден на Европа – празнуваме нашите истории!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа – годишнината от историческата Декларация на Шуман през 1950 г., но и първата официална стъпка в създаването на Европейския съюз. На този ден в цяла Европа се провеждат множество събития, фокусирани върху многообразието на Стария континент и популяризирането на европейските ценности.

През последните 30 години „Творческа Европа МЕДИА“ подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия, помагайки на филмовите професионалисти да осъществят своите истории, които да бъдат широко споделяни в Европа, и извън нея. 2021 г. отбеляза не само тридесетгодишнината на МЕДИА, но и началото на новата програма Творческа Европа за периода 2021-2027 г.

Организирано от бюрата „Творческа Европа МЕДИА“ в България, Хърватия и Словения, събитието „Денят на Европа – Празнуваме нашите истории!“ има за цел да насочи светлините към четири успешни филма, финансирани от програмата. Подкрепата от „Творческа Европа МЕДИА“, насърчава копродукциите, филмите от държави с малкък производствен капацитет, подпомага постигането на видимост и конкурентоспособност.

На 9-и май 2024 в 21:00 ч. българско време, три филма, подкрепени от „Творческа Европа“ МЕДИА, ще бъдат достъпни онлайн безплатно за всички, които обичат киното в България, Хърватия и Словения за период от 72 часа. Всички филми са произведени от трите участващи страни и са спечелили награди на международни филмови фестивали. Успешни както у дома, така и зад граница, те ни показват, че великото изкуство може да бъде създадено чрез сътрудничество, като се споделят идеи, умения и средства.

В допълнение към това, на 9-и май 2024 в 19:00 ч. CET, бюрото на програмата в Хърватия, заедно с Кино „Едисън“ и в партньорство с „Европа Директно“ Карловац ще организират прожекция на филма „Васил“, написан и режисиран от Авелина Прат и продуциран от Мириам Порте (Distinto Films) / Испания) и копродуциран от Мина Милева, Весела Казакова (Активист 38 / България)

Васил“ (Испания, България, 2022), игрален филм, 92’)

Синопсис: Васил е бездомен български имигрант в заможен испански град. Интелигентен и харизматичен, чрез таланта си за шах и бридж, той си създава име в изключителен и престижен клуб в града, въпреки че е бездомен. Мълчаливият пенсионер Алфредо предлага дивана си на младия българин и се заражда класическо приятелство, въпреки че изглежда сякаш нямат много общо, освен, страстта им към шаха. Васил бавно разрушава бариерите, поставени от Алфредо, защото Васил има дарба: той променя живота на хората, с които се свързва.


Филми – онлайн прожекции:

Написан и режисиран от Мария Аверина, продуциран от Мартичка Божилова (Агитпроп / България) и съпродуциран от Ерика Барбиани (Видеоманте / Италия).

Синопсис: Млад ученик напуска комфортния си живот в България, за да последва по стъпките на великия Страдивари в известното италианско училище по изработка на цигулки в Кремона. Така започва пътешествието за преодоляване на езиковата бариера, страха от отдалеченост и неравенствата в индустрията на изработката на цигулки. Този топъл филм предоставя очарователен поглед върху света на хората, борещи се с традицията и конкуренцията, за да превърнат музикалната си страст в професия.

Линк: От Кремона до Кремона

Парола: MEDIA2024


  • The Staffroom” (Хърватия), игрален филм, драма, 126’

Написан и режисиран от Соня Тарокич, продуциран от Анкица Юрич Тилич (Кинорама / Хърватия) и копродуциран от Яня Краля (КиноЕлектрон / Франция).

СинопсисАнамария започва нова работа като съветник в училище, което е място, пълно с малки конфликти и групички. Първоначално тя се опитва да се държи извън игрите на властта, които играят директорът, учителите и родителите, и просто да върши работата си с децата. Но по мерка, както се запознава все повече със системата, Анамария разбира, че за да оцелееш, трябва да пожертваш своята цялостност и да играеш своята игра в учителската стая.

Линк: The Staffroom

Парола: MEDIA2024


  • Melting Dreams“ (Словения), документален, 84’

Написан и режисиран от Хайди Канцлер, продуциран от Боштян Вирц (Студио Вирц / Словения) и съпродуциран от Film Flair /Австрия и Kinocompany/ Финландия.

СинопсисВ Бамян, Афганистан, три местни момичета, обучавани от Ана, инструктор от Словения, мечтаят да станат професионални скиори и да се състезават на Олимпийските игри. Но когато пристигат в Европа за интензивно обучение, те се изправят пред неизбежната културна пропаст и безпощадната реалност на професионалния спорт в Европа.

Линк: Melting Dreams

Парола: MEDIA2024


Организаторите: Бюрата на „Творческа Европа МЕДИА“ в България, Хърватска и Словения ви канят да направите своя Ден на Европа специален, като откриете филмови съкровища от България, Хърватия и Словения

Заглавна снимка: „Васил“, реж. Авелина Прат

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

БОРИС ПAСТЕРНАК | За писателя в „Аферата Живаго” и избрани негови мисли

Шпионската история от Студената война, станала причина книгата на Борис Пастернак „Доктор Живаго” да бъде отпечатана на Запад, е разказана в увлекателното изследване на...

Синът на Чарли Чаплин с изненада към българската публика

Юджийн Чаплин, петото дете на Чарли Чаплин готви специална изненада за българската публика, съобщават организаторите. Той ще сподели за първи път три неразказани истории с...

Общината не позволява поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

Ирен Кривошиева е гневна, защото столична община не позволява издигането на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър. Актрисата от "Хотел Централ" и "В името...

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...