Днес откриват археологическия комплекс “Долината на тракийските царе”

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” край Казанлък се открива днес. Той е първият по рода си и представя тракийската култура и изкуство.

В комплекса е изграден единственият макет на древната столица на одриския цар Севт III – Севтополис, както и автентичната тронна зала на владетеля.

В рамките на проекта е изградена велоалея от Казанлък до град Шипка, която свързва откритите от д-р Георги Китов уникални тракийски комплекси в региона.

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се в град Шипка в подножието на Стара планина и разкрива гледка към цялата долина, а в непосредствена близост до него се намират тракийските гробници Грифони, Голяма Косматка, Хелвеция, Оструша и Шушманец.

Още преди откриването си проектът на община Казанлък получи множество награди и високи оценки. Това е първият по рода си подобен комплекс, който представя и развива тракийската култура и изкуство. Посетителите на комплекса ще имат възможност да видят макет на древната столица на одриския цар Севт III Севтополис, както и автентична тронна зала на цар Севт III.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух. Северно от комплекса е разположена розова градина с насаждения от маслодайна роза и лавандула, както и гюлпана за демонстрация на процеса на дестилиране.

Комплексът „Долината на тракийските царе“ е част от един от най-мащабните проекти на местната администрация „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс Оструша, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...