До 24-ти март Националната галерия представя неизвестни картини на Кольо Карамфилов

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Националната художествена галерия (НХГ) представя непоказвани и малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов (1963-2014). Изложбата, наречена „Отвъд човека“, ще продължи от 26 януари до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.

Творбите са подбрани от куратора Надежда Джакова и са събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева. Водещ в избора е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му, разказват от НХГ.

Кольо Карамфилов щеше да навърши в края на миналата година 60 години, а през януари т.г. се навършиха 10 години от кончината му.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. Той е живописец, график и скулптор. Работи и в жанрове на визуалните изкуства като пърформанс, арт инсталации, фотография и интериорен дизайн.

През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище, в Пловдив. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди.

През 1989 създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация, наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно през 1995 г. създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва началото на проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави над 30 самостоятелни изложби. Участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина.

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Режисьор и сценарист е на филма „Казабланка“, с който взима наградата за късометражно кино на „София филм фест“ (2014).

ARTDAY.BG

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...