Добре дошли в най-малкият град на света (снимки и видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Свикнали сме да четем за огромни мегаполиси, за най-големите градове, за онези точки от света, които месец няма да ни стигне да опознаем, дори когато говорим само за най-големите им и известни забележителности. И това е повече от нормално, защото такова е нашето съвремие. Всичко е съсредоточено в големите градове – възможностите, интересните събития, историческите места и точки. Само че на света има и малки и стойностни неща… като най-малкият град например.

Ето такова е градчето Хум, което според класациите, е най-малкият град в света.

 

Според легендите, Хум е построен от камъните, останали от строежите на големите градове по долината на река Мирна.

И макар населението да е само от 20 човека, дали заради традицията или чисто на политическо ниво, ритуалът по избиране на префект за една година е все още жив.

Всички мъже от енорията се събират на Общинска лоджия, което според нашите възгледи е нещо като местен парламент, общински съвет, и селото избира префекта. Изборът зависи от дърворезбата! Странно, но факт – този с най-добре изваяна дървена пръчка е новият градоначалник.

И така всяка година следващият префект поема стопанисването на малкия крепостен град. Вътре в запазените стени има две улички с три реда къщи и много романтика. Днес Хум е по-скоро град-паметник, който свидетелства за градското развитие в рамките на крепостните стени.

Освен че е известен като най-малкия град в света, мястото стана популярно и с напитката “biska” – бренди, направено по стара рецепта.

Най-голямото събитие за Хум съвсем не е изборът на новия градоначалник. В края на месец октомври ежегодно се организира и провежда фестивалът Грапа, на който се представят производителите на ракия от цяла Истрия.

В непосредствена близост на Хум също има какво да ви изненада – малкото живописно село Котли, което грижливо пази своите воденици и водопади.

 

Струва си да посетите това малко, сгушено средновековно градче, да се разходите по калдъръмените улички и да се докоснете до характерната култура между крепостните му стени.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пак ще се прегърнем – стихотворение от Михаил Белчев

ПАК ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНЕМ от Михаил Белчев Мен ми стига. Ти си тук. Имаш още мойто рамо. Стига ми, че без звук пак се прегръщаме. Тичам, блъскат се в нас думи, погледи. Никой...

Българската премиера на филма „Ейми Уайнхаус: Back to Black“ е на 12 април (трейлър)

По думите на „Форум филм“ лентата представя безпрецедентен поглед към вдъхновяващата, но и трагична история на една от най-ярките и иконични фигури в света...

През 1932 г. National Geographic публикува уникални снимки от България

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните...

Навикът притъпява остротата на нашия ум ~ Мишел дьо Монтен

“Човек не е само добър или само лош, а зависи на коя страница ще отвориш душата му и пред какви изпитания ще го поставиш…”,...

Бургаският държавен архив пази снимки и документи, свързани с поета Христо Фотев

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В нея са включени...