Doza Gallery в София представя фотоизложбата на Петър Вълчев „Семейна гравитация“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Семейството предопределя кой съм аз, а с това и моя живот“, споделя авторът

Семейството предопределя кой съм аз, а с това и моя живот. Семейството ми е на свой ред предопределено от миналото, от хора, които не познавам. Знам ли достатъчно за семейството си? Знам ли наистина кой играе ролите на майка, баща, брат, сестра, баба, дядо? Познавам ли истинските хора в неговата архитектура? Мога ли да удържа могъщата му притегателна сила, или мога да го видя и отстрани? В тази спирала на времето и родовите връзки се спуска Петър Вълчев, за да се появи неговата „Семейна гравитация“.

За проекта Петър Вълчев разказва:

„Фотографският ми цикъл “Семейна гравитация” е вече с 9-годишна история и повече от 70 фотографии. Той започна четири години, след като бях напуснал родното ми място. Живеех в столицата, следвах в Академията кино и фотография и тази естествена дистанция ми даде възможност да погледна своето семейство отстрани. По това време бях открил панорамния формат като “собствения” ми стил, в който мога да работя свободно. И така започнах първо с бабите ми и дядо ми. Помествах портретите им в панорамата, която обитават те.

Неусетно започнах да виждам техния свят, до неотдавна мой, по различен начин. Стаите на старата къща, в които бях израснал, бяха други, дворът беше друг, улиците бяха други, лицата им вече бяха други. Да видиш, че зад ролите, зад думите: мама, тате, брат, сестра, баба, дядо, стоят хора. Хора, които за първи път видях, извън рамките на семейната конструкция. Хора, които започнах да опознавам, и това пътуване продължава и до днес. Това е цикъл, който искам да ме съпровожда по време на целия ми живот.”

Може да бъде изображение с на закрито

През 2018 година 9 широкоформатни фотографии бяха в националния музей за фотография „ДОНГ ГАНГ“ в Южна Корея. Фотографиите бяха включени в постоянната експозиция в продължение на година. Участва и в селекцията на фестивала PhotoVisa в Русия.

Петър Вълчев е роден в град София през 1988 година, но израства в подбалканският Пирдоп. Завършва НАТФИЗ с две специалности – кино и фотография.

През 2012 г. снима дебютния си филм като режисьор „Шшшт… Попй ми!“ (селектиран на фестивалите Skopje International Film Festival и Asterfest, Vilnius International Film Festival, Balkan Film and Food Festival.), заедно с Андрей Волкашин.

Може да е творба на 1 човек и на закрито

През 2018 г. излиза документалният му филм “Монолог в антракта”. Филмът има повече от 40 световни премиери на едни от най-големите кинофестивали, 6 награди, между които за най-добър документален филм и две за най-добър монтаж.

През 2018 г. Петър Вълчев представя изложбата си “Семейна гравитация” в Южна Корея. Тя е част от най-големия фотографски форум в западна Азия и е представена в Националния фотографски музей на Корея “Донг Ганг” за период от една година.

Може да бъде изображение с 2 души, включително Peter Vulchev, изправени хора и на закрито

През 2021 г. излиза новият му игрален късометражен филм “Лека нощ, Лили” (ИКУЪЛ ООД, НФК, B2Y) Петър е отново сценарист и режисьор на филма. Лентата печели награда за най-добър български късометражен филм на фестивала “IN THE PALECE”, което му дава пропуск към и възможност да се яви за селектиране на „Оскар“-ите през 2023 година.

Изложбата може да бъде видяна от 3 до 17 ноември в Doza Gallery, София.

Може да бъде изображение с 2 души и текстово съобщение

Снимки: Петър Вълчев, Doza Gallery

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...