Джордж Лукас ще получи почетна „Златна палма“ на кинофестивала в Кан

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Джордж Лукас – „бащата“ на сагата „Междузвездни войни“, ще получи почетна „Златна палма“ на 25 май на закриването на 77-ия Международен филмов фестивал в Кан, предаде АФП, позовавайки се на организаторите.

„Кинофестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми“, каза Лукас в изявление. „Бях изненадан и очарован, когато първият ми филм, THX 1138, беше избран да бъде прожектиран на Кроазет през 1971 г. Оттогава съм се връщал на фестивала няколко пъти като сценарист, режисьор и продуцент. За мен е истинска чест това специално признание, което означава толкова много за мен“, допълва той.

Кинофестивалът в Кан сравнява известния режисьор с писателя и създател на „Властелинът на пръстените“ Дж. Р. Р. Толкин: „Джордж Лукас измисля вселена, с нейните география, население, езици, морални ценности и дори превозни средства“.

Чрез деветте епизода на сагата „Междузвездни войни“, четири от които са режисирани от самия него, Джордж Лукас изгражда холивудска империя, отбелязват още организаторите на фестивала.

Те също така наричат 79-годишния Джордж Лукас „холивудски монумент“, доставил несравнимо удоволствие на почитателите на киното по света.

Организаторите напомнят, че Лукас е и „изключителен продуцент“, който освен с „Междузвездни войни“, е свързан със създаването на легендарни продукции – от „Кагемуша“ на Акира Куросава до сагата за Индиана Джоунс, четири от филмите от която са режисирани от Стивън Спилбърг.

Официалната селекция на кинофестивала в Кан,  който ще се проведе от 14 до 25 май, ще бъде оповестена в четвъртък.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...