Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини, предаде АФП.

Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, за да отбележат 100-годишнината си.

През годините те се превръщат в символ, станал почти толкова известен, колкото и филмовите звезди в Лос Анджелис.

В своята история деветте букви са участвали в доста продукции, чието действие се развива в Лос Анджелис и многократно са били унищожавани със специални ефекти, сякаш за да се изтъкне рискът от изчезване на киното и на Америка.

Районът е и място на истински трагедии, сред който самоубийството на родената във Великобритания актриса Пег Ентуисъл, която скача от върха на буквата Н през 1932 г.

Символът, който е задължителен за всеки турист в Лос Анджелис, е толкова известен, колкото е непозната историята му: поставен през 1923 г.,  първоначално се е състои от 13 букви Hоllywoodland, чиято цел е да популяризират нов жилищен район.

Гигантският рекламен надпис, чиито хиляди лампички светят, за да привлекат вниманието към издигнатите под него къщи, се е превърнал в икона благодарение на бума на филмовата индустрия в Града на ангелите.

Буквите обаче са почти унищожени. През 40-те години на миналия век жителите искат от властите да премахнат надписа, тъй като е повреден от вятъра, припомня АФП.

Но градът решава да го поправи и през 1949 г. премахва land, за да запази Hollywood, който познаваме днес.

След три десетилетия на жарко слънце и лошо време, 15-метровите дървени букви отново са в окаяно състояние.

Тогава на сцената се появява рокаджията Алис Купър и подема кампания за възстановяване на предишния блясък на буквите, като дарява 28 000 щатски долара.

Още осем души, сред които актьорът Джийн Отри, основателят на сп. „Плейбой“ Хю Хефнър и певецът Анди Уилямс, последват примера му, като всеки от тях спонсорира по една буква.

Новите букви са малко по-къси, но са изработени от стомана и са по-устойчиви.

За тях вече се грижи специално създадена организация. Оттам заявиха миналата година, че за обновяването на буквите по случай 100-годишнината им са били необходими почти 1500 литра боя и грунд.

Емблематичният знак преминава и през две премеждия: през 2017 г. букви са променени от любители на марихуаната, за да се чете Hollyweed (weed означава канабис – англ. език), а през 2021 г. W и D са заменени с В, за да стане Hollyboob (boob означава гърда на английски) с цел повишаване на осведомеността за рака на гърдата, припомня АФП.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...