На 25-и октомври се отбелязва Световния ден на пастата, която е една от най-любимите храни на милиони хора по цял свят. Макароните и другите италиански специалитети имат свой ден от 1995 година.
Световният ден на пастата се учредява от Конгреса на производителите на тестени изделия, който се е състоял в Рим през 1995 година. Тогава производителите решават да почетат италианските специалитети.
Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи – сушена паста и прясна паста.
Според статистическите данни за една година по цял свят се готвят 14 милиарда ястия от макаронени изделия.
Допитване в Италия е показало, че 44% от италианците хапват паста всеки ден. В италианската кухня от макаронени изделия могат да се приготвят всякакви ястия, дори и мусака.
Според някои източници за първи път макароните се появяват в Сицилия през 1154 година, но техниката им на производство е позната още на древните гърци и римляни, макар и не в познатия ни вид.
“Животът е комбинация от магия и паста.” И май е прав.
Рецепта на ArtDay.bg
Необходими продукти: талятели, зехтин, филе от риба тон в собствен сос, чесън, тиквичка, сол, черен пипер, зелени маслини, песто и заквасена сметана 2%.
След като сте сварили талятелите с малко сол и зехтин, прибавяте филе от риба тон в собствен сос, заедно с предварително нарязаните на кръгчета зелени маслини. Заливате със сместа, приготвена и предварително от сметаната, нарязаните на малки кубчета тиквички, чесъна, солта и черния пипер, задушени в зехтина. Последният щрих и песто на вкус. Да ви е сладко!
Снимка: Pixabay
ARTDAY.BG