Генетици планират да възродят чрез клониране вълнестия мамут, птицата додо и тасманийския вълк до 2028 г.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Последните вълнести мамути са измрели преди около 4000 години, но ако генетиците от компанията „Колосъл Байосайънсис“ постигнат своето, до 2028 г. ще се роди бебе от изчезналия вид, съобщава Мейлонлайн, цитиран от БТА.

Учените от компанията имат за цел да възстановят генома на вълнестите мамути, като използват проби от открити екземпляри и запълнят пропуските с ДНК от съвременни азиатски слонове.

След това те трябва да вкарат ембриони на вълнести мамути в сурогатни слоници и да намерят племенни и правителствени партньори, готови да позволят на компанията да пусне – или да „възроди“, дивите вълнести мамути по днешните земи на техните някогашни местообитания.

Двата вида – мамути и слонове, споделят 99,6 % от генома си, така че това не е толкова голям проблем, колкото изглежда.

Главният изпълнителен директор и съосновател на „Колосъл Байосайънсис“ Бен Лам казва пред Мейлонлайн: „Това е много харизматично същество. Бихме били късметлии, ако след 10 000 години хората ни обичат толкова, колкото ние обичаме мамутите днес“.

С топенето на вечната замръзналост в Северния полярен кръг се разкриват и изкопават останките на все повече вълнести мамути, включително такива, чиято кожа и козина са се запазили през всичките тези години. Тези екземпляри осигуряват необходимия генетичен материал.

След като реконструират генетичния код на вълнестите мамути, учените планират да го вкарат в донорски яйцеклетки от азиатски слонове, да оплодят ембрионите ин витро и да ги имплантират в сурогатни майки.

Първият вълнест мамут на 21-ви век може да се роди от азиатски слон.

Птица додо

Птиците додо и тилацините (тасманийски вълци) също са в списъка за възраждане чрез клониране, но вълнестият мамут е водещото начинание на компанията.

В крайна сметка популациите от вълнести мамути ще се установят в тундрата, казва Лам. И компанията е „много сериозна“ по отношение на целите си.

От стартирането си през 2021 г. персоналът на „Колосъл Байосайънсис“ е нараснал до 115 учени на пълен работен ден и 60 външни сътрудници. Според Лам компанията е набрала 225 млн. долара финансиране от инвеститори, сред които Томас Тюл, Тим Дрейпър и Боб Нелсън, както и от инвестиционните фирми за въздействие върху околната среда „Ет Уан Венчърс“ и „Клаймът Кепитъл“.

Тасманийски вълк

Компанията обаче трябва да изпълни много важни задачи, преди вълнените мамути да могат да се разхождат из тундрата.

По този път инвеститорите на „Колосъл“ могат да получат сериозни печалби, тъй като Лам и екипът му ще намерят изгодни приложения на биотехнологичните постижения, които разработват, за да възкресят вълнестия мамут.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...